Arnošt Plecháč (Colosseum, a. s.)
Měny-forex  |  02.12.2002 15:31:36

Nejrychleji rostoucí produkty v historii komoditních burz

Obliba futures kontraktů na akciové indexy neustále roste a po zahájení elektronického obchodování s mini-kontrakty těchto indexů nabrala popularita ještě na intenzitě. Mnoho lidí zná futures na Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, ale obchodovala je jen určitá skupina spekulantů, neboť finanční objem jednoho kontraktu je dosti vysoký. Pro zpřístupnění spekulací i pro menší obchodníky přišla CBOT a CME s tzv. mini kontrakty. Struktura indexů je naprosto stejná, odlišnost leží jen v celkovém objemu. Již zmíněné elektronické obchodování dává investorům další výhodu mini kontraktů – snadné zadávání přímo z domu z počítače až na burzu a okamžitou odpověď o realizovaném obchodě.

Velmi populární jsou kontrakty na Dow Jones, kde si investor může zvolit ze tří možností. U tzv. velkého Dow Jones, který se neobchoduje elektronicky, představuje jeden bod hodnoty indexu 10 USD. Po přepočtu dle aktuálního kurzu nákup jednoho tohoto kontraktu představuje investici 89000 USD. Jelikož se jedná o obchodování na páku, postačí Vám k nákupu nebo prodeji (v případě spekulace na pokles) složený margin, při intradenním obchodování, ve výši cca 4500 USD. Pokud se rozhodnete držet pozici více dní, margin je dvojnásobný.

Menší investoři si mohou zvolit ze dvou elektronicky obchodovaných mini-kontraktů, a to z tzv. 5-ti dolarového, kde jeden bod hodnoty indexu představuje 5 USD, a tzv. 2-dolarového, kde jeden bod odpovídá hodnotě 2 dolary. Nižším bodovým hodnotám adekvátně odpovídá i nižší objem investice a požadovaný margin. V rámci zvýšení popularity burza vyšla investorům vstříc a nyní nabízí přístup k online i grafům i datům zdarma. Pokud chcete vědět více, zaregistrujte se na stránkách společnosti Colosseum, a.s.

Struktura tohoto indexu obsahuje 30 nejvýznamnějších amerických společností s největší kapitalizací. Pohyby kurzů těchto společností přímo ovlivňují i kurz tohoto indexu.

Dalším oblíbeným mini-kontraktem je E - mini S&P 500. Jeden bod tohoto indexu odpovídá částce 50 USD. V současné době hodnota jednoho kontraktu činí 47000 USD a požadovaný margin na intradenní obchodování je stanoven na přibližně 2300 USD. Index S&P 500 reprezentuje 75% celkové tržní kapitalizace amerických akcií, alokovaných v různých sektorech. Z daných společností se 428 obchoduje na NYSE, 70 na NASDAQu a 2 na AMEXu.

Posledním, zde zmiňovaným, futures mini-kontraktem je E - mini Nasdaq 100, jehož jeden bod odpovídá částce 20 dolarů. Hodnota kontraktu činí v současnosti 22600 USD a požadovaný margin na intradenní obchodování je 1400 USD. Tento index je založen na bázi 100 největších nefinančních akcií společností obchodovaných na burze Nasdaq.

E - mini S&P a E - mini Nasdaq se obchodují v pracovních dnech kromě přestávky mezi 22.15 – 22.45 hod. 24 hodin denně, mini Dow Jones se obchoduje od 3.15 do 23 hod. našeho času. Největší aktivita těchto indexů je však v době aktivního obchodování amerických akciových trhů, a to od 15.30 – do 22.00 hod. našeho času.

Kompletní strukturu indexů a další informace je možné získat ve společnosti Colosseum, a.s. nebo na internetových stránkách jednotlivých burz:

www.cbot.com/dow (Dow Jones
www.spglobal.com (S&P 500)
www.nasdaqtrader.com (Nasdaq)

Arnošt Plecháč, analytik Colosseum, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688