Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.12.2020 17:55:00

Nebezpečí prázdných cenovek

Co kdybychom přišli do potravin a v některých regálech našli zboží s cenovkami, které by neukazovaly jedno číslo, ale poměrně široké rozpětí? Třeba sýr s cenou 30 – 50 , nebo lahev piva s cenou 10 – 20 . Asi bychom byli překvapeni. Neděláme ale někdy něco podobného my, když nabízíme své úspory? Nebo firmy, když „nabízí“ své finanční zdroje?

Niels Joachim Gormsen z University of Chicago Booth School of Business nyní zveřejnil výsledky své studie, ve které zkoumal, jak to mají firmy s nákladem kapitálu. Studie se jmenuje „Equity Factors and Firms’ Perceived Cost of Capital“ a konkrétně se zabývá tím, jak moc a popřípadě jak vlastně se vedení firem zaobírá tím, kolik stojí jejich kapitál. Obecně dává smysl, že čím rizikovější je způsob využití kapitálu – investice, o to vyšší zhodnocení bychom měli požadovat. Například nákup akcie nějaké utility by tak sebou měl nést nižší požadovanou návratnost, než nákup akcie firmy ve vysoce cyklickém odvětví. A management utility by měl při hodnocení jejích investic do jádrových aktivit počítat s nižší požadovanou návratností, než management firmy cyklické, či třeba rizikového startupu.

Na poli teorie máme modely, které se tuto požadovanou návratnost snaží přesně určit. V principu jí u akcií v naprosté většině případů tvoří návratnost nějakého bezrizikového aktiva a riziková prémie. Včera jsem tu poukazoval na to, že odhad této rizikové prémie u celého trhu je ale v praxi trochu oříškem, u jednotlivých firem ještě o něco větším, protože odhadujeme, jak je firma riziková relativně k celému trhu. V principu ale mámě nějaký teoretický nástroj, který cenu akciového kapitálu nějak popisuje a kvantifikuje. Otázky nyní zní: Je to v praxi také používáno? Nebo jde jen o teoretický výmysl, který si žije, či skomírá svým životem?

Onu praxi si můžeme rozdělit na řadu podskupin. Analytici modely a koncepty jako CAPM a diskontování toku hotovosti běžně požívají, podobné to asi bude s institucionálními investory, ale možná méně častější je to u drobných investorů (můj dojem). V úvodu zmíněná studie se zaměřuje na další skupinu a tou jsou samotné firmy, respektive jejich vedení. Používá nějaký ucelený rámec, který by ukazoval na cenu kapitálu firmy a reflektoval jí v investičních rozhodnutích?

Krátká odpověď zní kladně. Podle studie management firem odhaduje náklad jejich kapitálu podle toho, jaká je beta akcií firmy (beta je ukazatel systematického rizika), jak velká je kapitalizace firmy a jak vysoký je poměr tržní ceny akcií k jejich účetní hodnotě (PVB). S tím, že čím vyšší beta, tím vyšší náklad kapitálu a čím vyšší kapitalizace a PBV, tím nižší náklad kapitálu. Jde o rizikové faktory teoretického „středního proudu“ s tím, že management firem poslední dva faktory používá jako aproximaci pro řadu specifických rizik.

Výsledky této studie tedy ukazují, že ve firmách je v praxi vazba „riziko – náklad kapitálu – investice“ relevantní. Význam tohoto zjištění podtrhne řada případů finančních excesů vyvolaných naopak tím, že se někde na nějakou dobu tato vazba ztratila. Jinak řečeno, že někde obrazně řečeno vysely na kapitálu a úsporách cenovky s hodně velkým cenovým rozpětím, popřípadě cenovky prázdné.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:14  Bitcoin zažil nejhorší měsíc od krachu kryptoburzy FTX Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688