Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.12.2020 09:30:31

Průmyslová výroba pokračuje v expanzi (Komentář)

Průmyslová výrobaČR v říjnu zpomalila, když rostla oproti září o 3,0 %. Po očištění o rozdílný počet pracovních dnů to znamená meziroční růst o 1,3 %. Bez očištění o kalendářní efekty to znamená naopak meziroční pokles o 1,3 %. To bylo 1,4 procentního bodu nad naším odhadem a 1,5 bodu nad očekáváním trhu. V případě průmyslu se vlivem začínající druhé vlny nečekal pro výrobu výrazný propad jako v případě služeb, ale i tak je rychlý meziměsíční nárůst mírným pozitivním překvapením. Ten se navíc zrcadlí v dalším velmi vysokém přebytku obchodní bilance.

Největším tahounem byla tentokrát výroba aut, která meziročně rostla o téměř 14 %. Nebýt výroby produkce aut pak by byl meziroční výsledek průmyslu slabší o celých 2,6 procentního bodu.

Meziroční pokles zaměstnanosti v průmyslu činil stejně jako v září a srpnu 4,1 %, avšak meziroční nárůst průměrných mezd zaměstnanců ve výrobě zpomalil na 2,5 % po předchozím růstu o 4,8 %.

Údaje z výroby za říjen překvapily mírně pozitivně. Za listopad čekáme slabší údaj, ale nemělo by to být nikterak dramatické. Předstihové indikátory se vyvíjejí spíše smíšeně. Složky indexu nákupních manažerů za listopad ukazují na expanzi výroby pomalejším tempem. Naopak pokles důvěry v průmyslu dle konjukturálního průzkumu na mírně nižší úroveň nežli v březnu ukazují spíše pokles. Již zveřejněný růst německého průmyslu za říjen dohromady s vysokou úrovní předstihových indikátorů ukazují na pokračování expanze vnější poptávky, což je pro českou, exportně orientovanou ekonomiku oproti první vlně naprosto klíčové. Limitou pro výrobu budou ve čtvrtém čtvrtletí, zdá se, zejména kapacitní omezení nabídkové strany. Podniky jsou oproti první vlně lépe připravené, ale negativní vliv zde znát bude. I tak je zde naděje, že by se průmyslová výroba mohla ve čtvrtém čtvrtletí nepatrně meziročně růst. Pro další expanzi pak bude důležitý právě vývoj zahraniční poptávky. S ohledem na fakt, že vakcína je za rohem a hospodářské politiky budou v příštím roce stále výrazně expanzivní, by výroba mohla v dalších čtvrtletích dále expandovat. Nicméně řada dalších nejistot jako dopad Brexitu stále přetrvává.

Pro letošek jsme čekali propad průmyslové výroby kolem 10 %, ale poslední údaje ukazují, že by výsledek mohl být spíše blízko -7 %.

Pro korunu jsou dnešní údaje další ze série snižující potřebu uvolněné měnové politiky a tudíž ve prospěch silnější koruny. Důležitý ale bude další průběh pandemie.

Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.05.2024Průmyslová výroba v březnu pokračovala v kolísavém výkonu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
15.03.2024Průmyslová výroba v lednu korigovala silný prosincový nárůst (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688