Recepty na podporu imunity: dýňový hummus s praženým mákem

Pokud patříte k milovníkům dýní, určitě zkuste pečený dýňový humus s praženým mákem. Není to typický hummus z cizrny, ale jako pomazánka na čerstvé pečivo nebo dip k zelenině bude chutnat výborně. Dýně výrazně posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy a napomáhá správné činnosti srdce. Především odrůda Hokkaidó, navíc ještě obsahuje vitamín A, E, C a velké množství draslíku.

Pomyslnou třešničkou na dortu, v tomto dýňovém hummusu, je celý mák. Přidává se sem nejenom kvůli vůni, ale i křupavosti semínek.  Samozřejmě jej můžete nahradit i jinými semínky, ale věděli jste, že jeho složení je srovnatelné nebo dokonce i lepší, než řada exotických pochutin z dovozu, jako jsou chia semínka apod.? Mák se vyznačuje vysokým obsahem tuku s příznivým zastoupením esenciálních mastných kyselin, a je také zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínu E a minerálních látek, zejména vápníku. Navíc je to naše tradiční pochutina.

Zkuste pečený dýňový humus s praženým mákem

Zdroj fotografií: www.nasmodrymak.cz/Kitchenbook

Recept na dýňový hummus s praženým mákem

8 osob                  50 minut

Na dýňový hummus si připravte:

600 g dýně Hokkaidó

2 stroužky česneku (pečený či čerstvý)

4 lžíce olivového oleje

3-4 lžíce limetové šťávy

1 lžíce sezamu

2 lžíce celého máku

2 lžíce posekaného čerstvého koriandru

Postup:

Omytou dýni nakrájejte i se slupkou na větší kostky, vložte na plech, přidejte celé stroužky česneku a pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. Dýně musí být krásně měkká. Po upečení nechte dýni vychladnout, vložte ji do vyšší nádoby, přidejte oloupaný pečený česnek, olivový olej, sezam a limetovou šťávu. Vše pomocí ponorného mixéru rozmixujte do jemného pyré a dochuťte solí. Přidejte na sucho opražený mák a ozdobte čerstvým koriandrem. Jestliže máte rádi intenzivnější česnekovou chuť, můžete namísto pečeného česneku použít čerstvý, který prolisujete a přidáte k dýni během mixování. Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, který si můžete doma připravit i bez kynutí. Díky semínkům a ořechům bude s dýňovým hummusem ideálně ladit.

www.nasmodrymak.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření