Akcie v ČR  |  11.11.2002 10:08:27

Akcie uzavřely týden poklesem, obavy z Iráku sílí.

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pondělí 11. listopadu 2002

Spojené státy



Akcie uzavřely týden poklesem, obavy z Iráku sílí, McDonald´s varoval.

Přijetí nové rezoluce směřující k odzbrojení Iráku ze strany Rady bezpečnosti OSN přijaly kapitálové trhy negativně. Podle nejnovějšího ustanovení totiž vzrůstá možnost válečného konfliktu v případě, že by se Irák nové rezoluci nepodřídil. O jejím znění by měl dnes jednat irácký parlament a irácký vůdce Sadám Husajn má čas do pátku 15. listopadu, aby ho přijal a umožnil činnost zbrojních inspektorů v zemi nebo jej odmítl a vystavil Irák nejen tvrdšímu postoji OSN, ale také hrozbě války, kterou prosazují Spojené státy podporované Británií.

V minulém týdnu došlo po delší době opět k prolomení parity mezi USD a EUR., když došlo k prolomení hranice 1,05 USD/EUR. Na této skutečnosti se podepsalo především středeční snížení amerických úrokových sazeb o 50 bazických bodů. Většina amerických ekonomů považuje současný měnový kurz dolaru pro americkou ekonomiku za příznivý, s příznivým dopadem především na export.

Celá řada analytiků a komentátorů rovněž začíná pochybovat o opodstatněnosti růstu, který kapitálové trhy v minulých týdnech prodělaly. Obecně se dá říci, že z fundamentálního hlediska se toho u jednotlivých titulů příliš mnoho nezměnilo. Růst tak spíše indikuje změnu tržního sentimentu, kdy řada investorů, i přes existující objektivní rizika předpokládá, že trh si již tzv. šáhl na dno.

Velmi nepříjemně překvapila investory v průběhu pátku společnost McDonald´s, která oznámila, že profit ve čtvrtém čtvrtletí zůstane hluboko za očekáváním. McDonald´s, který disponuje sítí 30 tis. restauračních zařízení (z toho 13 tis. v USA) rovněž v nejbližší době uzavře 175 nejhůře prosperujících zařízení v 10 zemích. O práci tak přijde cca. 400 až 600 zaměstnanců. Z regionálního hlediska zaznamenal největší pokles asijský trh, kde tržby v meziročním srovnání poklesly o 8,8 % (Latinská Amerika –1,5 %, Evropa + 1,6 %, USA – 1,5 %). Akcie McDonald´s ztrácely v průběhu dne více než 13 %, aby nakonec uzavřely se ztrátou 8 % na 17,79 USD. Od začátku roku tak jeho akcie ztratily více než 65 %.

3,2 % ztratily akcie mediálního koncernu Walt Disney, který nebude podle analytiků schopen v nejbližším období díky podstatnému růstu nákladů na sportovní přenosy dosáhnout očekávaných ziskových výsledků. Snížení investičního doporučení z „buy“ na „neutral“ bylo podpořeno rovněž snížením odhadu zisku na akcii pro rok 2003 ze 77 centů na 69 centů. Management společnosti na analytické komentáře doposud nereagoval, avšak měl by tak učinit v průběhu příštího týdne.

Akcie Eli Lilly vzrostly o 5,6 % poté, co společnost oznámila, že ve 4Q očekává zisk v rozmezí 68 až 70 centů na akcii. Celoroční profit by měl dosáhnout 2,55 a 2,57 USD na akcii. Eli Lilly snížila odhady letošního hospodaření před měsícem. Pozitivně se rovněž vyvíjí vztah regulačních orgánů se společností. Ty jí vyčítaly především neschopnost odstranit kvalitativní diskrepance v některých svých závodech.

Akcie předního provozovatele supermarketových prodejen Safeway odepsaly více než 11 %. Na vině je především prohlášení, že společnost nebude díky klesajícím prodejům a slabé ekonomice schopna dosáhnout vytyčených ziskových cílů pro čtvrtý kvartál a celý příští rok. Ty počítaly se ziskem 82 centů na akcii. Upravený odhad však počítá s 78 až 80 centy. Zisk na akcii v příštím roce by měl dosáhnout 2,50 USD (oproti předpokládaným 2,92 USD). Ztráty si rovněž připsaly další firmy z oboru (Kroger – 6 %, Winn–Dixie – 4,3 %).

Česká republika

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh státního rozpočtu na rok 2003 v prvním čtení. Rozpočet bude mít příjmy 684,062 miliardy a výdaje 795,362 miliardy korun, a tedy rekordní deficit 111,3 miliard korun, což činí 4,6 % odhadovaného HDP. Druhé čtení bude následovat na prosincové schůzi Sněmovny a definitivně by měl být rozpočet schválen před koncem roku. V dalších dnech budou o jednotlivých rozpočtových kapitolách jednat sněmovní výbory.

České radiokomunikace získaly od ČTÚ licenci na poskytování hlasových služeb. Jejich nabídka služeb BlueTone by tak měla zahrnovat hlasové, datové i internetové služby.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Miroslav Dohnal

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688