plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  31.07.2020 00:00:00

Plzeň: Festival Divadlo zahajuje prodej vstupenek

Festival Divadlo zahajuje prodej vstupenek

Fotografie: archiv Mezinárodního festivalu Divadlo

Mezinárodní festival Divadlo, který proběhne od 9. do 16. září 2020 v Plzni, zahájí v pondělí 3. srpna v 9.00 předprodej vstupenek v síti Plzenskavstupenka.cz. Bohužel z důvodu aktuálních koronavirových cestovních opatření se přesouvá na rok 2021 hostování proslulého kanadského režiséra Roberta Lepage, který měl přijet se sólovou inscenací 887. Místo představení tohoto souboru uvidí diváci novou inscenaci Národního divadla Stát jsem já v režii Jana Mikuláška.

V rámci zahraničního programu se tak v Plzni představí dva soubory – z Francie a Slovenska. Návštěvníci uvidí jedno z nejoceňovanějších děl Avignonského festivalu 2019 – hravou hudební inscenaci Triumf lásky, jejímž autorem a režisérem je Olivier Py, současný ředitel festivalu, někdejší dlouholetý ředitel pařížského divadla Odéon a jeden z nejslavnějších francouzských režisérů a dramatiků dneška. „Režisér se inspiroval námětem bratří Grimmů – s jeho výrazným režijním rukopisem plným divadelnosti a kabaretní stylizace se tak můžeme setkat v pohádkovém příběhu o zamilované dívce, která musí o svou lásku bojovat ve světě rozvráceném válkou. Inscenace je tak dokladem, že pohádky věru nemusejí být jen pro děti,“ uvedl dramaturg Michal Zahálka.

Jiří Havelka u nás patří k nejzajímavějším režisérům střední generace. Festival Divadlo letos nabídne zajímavou příležitost se setkat s jeho tvůrčím počinem, který vznikl za našimi hranicemi – ve Slovenském národním divadle. Autorská inscenace Dnes večer nehrajeme pojednává Listopadovou revoluci jako zábavný kabaret z hereckého prostředí. „Klade otázku, zda má divadlo pouze tlumočit dramatický text, nebo může v určitý moment plnit společenskou roli,“ řekla dramaturgyně Dora Viceníková. Název je inspirován prohlášením pracovníků Slovenského národního divadla, kde stojí: ‚Nikdy jsme si nemysleli, že nastane chvíle, kdy základní úlohou herce bude nehrát. V inscenaci se propojují autentické materiály z roku 1989 s přesahy k dnešním kauzám i otázkou po podstatě divadla.‘

Domácí program nabídne příležitost uvidět to nejzajímavější, co vzniklo za uplynulou, koronavirem poznamenanou sezónu na divadelních scénách v celé České republice. „Letošní festivalová nabídka z domácí tvorby se vyznačuje neobvyklou pestrostí žánrů – od opery a komorního muzikálu přes loutky k nejvíc zastoupené činohře – i námětů,“ zdůraznil dramaturg Jan Kerbr. Diváci se mohou těšit na představení z Brna, Prahy, Ostravy, Hradce Králové či Liberce. Prezentovat se budou i plzeňské scény. Divadlo J. K. Tyla zavede diváky ve stejnojmenné inscenaci do městečka Middletown (režie Marek Němec) a Divadlo Alfa nabídne loutkovou féerii Pozor, Zorro! s téměř osmdesáti ‚dřevěnými‘ herci (režie Tomáš Dvořák).

Hlavní program tradičně doplní sekce Johan uvádí v prostoru Moving Station, venkovní akce, výstavy a diskuse.

Více informací na www.festivaldivadlo.cz.

Editace textu: Hana Josefová


Zveřejněno: 31. 7. 2020, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688