Makroekonomika  |  30.07.2020 16:22:07

Okénko trhu - Ekonomiky Německa i USA virus zasáhl tvrdě

Německá míra nezaměstnanosti dosáhla v červenci hodnoty 6,4 % a zůstala tak oproti červnu nezměněna. Trh vyhlížel mírné zvýšení o desetinu procentního bodu, když se čekalo 41 tisíc nových nezaměstnaných. Těch namísto toho 18 tisíc ubylo. Nutno dodat, že miliony Němců nadále před nutností registrace na úřadu práce chrání vládní program kurzarbeitu.

Hrubý domácí produkt Spolkové republiky bohužel podobné pozitivní překvapení nepřinesl, když svým propadem odhady předčil. Po poklesu o 1,8 % (neočištěně) v prvním čtvrtletí přišlo ve druhém kvartále znatelně hrozivějších -11,7 %, tedy o jeden procentní bod víc, než činily odhady. V mezičtvrtletním vyjádření tento výsledek odpovídá snížení výkonu ekonomiky o 10,1 %. Německu tak jistě přijde vhod nedávno schválený stimulační balíček tamní vlády.

Právě jeden z kroků německé vlády, konkrétně přechodné snížení sazby DPH z 19 na 16 %, se zřejmě promítl do dat o inflaci. Ta u našeho západního souseda v evropském harmonizovaném vyjádření zpomalila z červnových 0,8 % meziročně až na nulu. Trh přitom očekával cenovou dynamiku o tři desetiny procentního bodu svižnější. Zdá se tedy, že němečtí obchodníci promítli daňovou úsporu do konečných cen pružněji, než se očekávalo.

I v eurozóně se nezaměstnanost zatím daří držet na uzdě, když v červnu dosáhla stále obstojných 7,8 %. V celé Evropské unii pak míra nezaměstnanosti dosáhla 7,1 %, přičemž premiantem zůstala Česká republika (2,6 %) a na opačném konci se drží Španělsko (15,6 %). Výrazný nárůst v červnu zaznamenalo Švédsko, kde se nezaměstnanost meziměsíčně zvýšila z 8,0 až na 9,3 %.

Průzkum ekonomické důvěry v eurozóně dopadl víceméně podle očekávání, když souhrnný indikátor meziměsíčně vzrostl o 6,5 bodu a dosáhl hodnoty 82,3. Přispěl k tomu hlavně zotavující se sektor služeb, který si polepšil o 9,4 bodu, ale pozitivně se vyvíjí i průmysl, který poskočil o 5,5 bodu. Z dlouhodobého pohledu se ekonomická důvěra ovšem nadále nachází velice nízko a naposledy tyto hlubiny navštívila během krize z let 2008/09.

Ani v americké ekonomice nedošlo k zázraku a pandemie si vyžádala poměrně brutální ekonomické zpomalení. Podle předběžných údajů tamní hospodářství ve druhém čtvrtletí letošního roku v annualizovaném vyjádření mezikvartálně pokleslo o 32,9 %, což nemá v poválečné historii obdoby. Tento výkon odpovídá propadu o 9,5 % z jednoho čtvrtletí na druhé. Výraznou měrou se na něm podílela soukromá spotřeba, která klesla o 34,6 % annualizovaně. Oba výsledky jsou přibližně v souladu s očekáváními trhu.

Nepřekvapil ani americký trh práce, na kterém bylo v týdnu končícím 25. července zaznamenáno 1,434 milionu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Nepodařilo se tak udržet předchozí klesající trend a úměrně ke zhoršování epidemiologické situace tak opět začínají růst i počty Američanů bez práce. Ostatně, pokračujících žádostí bylo v USA o týden dříve evidováno přes 17 milionů, což znamená nárůst o více než 800 tisíc.

Česká koruna se dnes s mírnými výkyvy drží v koridoru EUR/CZK 26,20 až 26,30, kam posílila během minulého týdne.


Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688