Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Politika a události  |  21.07.2020 14:18:00

Evropská rada dosáhla důležitého kompromisu ohledně Fondu obnovy. Chybou je však snížení investic do výzkumu či zdravotnictví a hrozba zneužití peněz


Summit Evropské rady skončil úspěšně dohodou na Plán na podporu oživení Evropy. Unijní lídři dosáhli kompromisu, díky kterému bude možné znovu nastartovat ekonomiky členských států a Evropský jednotný trh, na který míří většina českého exportu. K podpoře Fondu obnovy vyzvali Piráti předsedu vlády usnesením Sněmovny 10. července. Piráti však považují za nešťastné snížení investic do výzkumu, zdravotnictví a Fondu spravedlivé transformace. Právě tyto fondy mohou totiž zvýšit konkurenceschopnost EU a připravit ji lépe na další krize. Piráti budou nadále prosazovat, aby unijní peníze určené pro občany a menší firmy nebyly zneužívány oligarchy. 

„Plán na podporu oživení Evropy představuje pro EU i pro Česko klíčové řešení, jak se vypořádat s krizí po pandemii koronaviru. Je každopádně pozitivní, že unijní předsedové vlád našli kompromis a shodli se na společném evropském řešení krize,” komentuje závěry summitu místopředseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti František Kopřiva. „Je ovšem škoda, že nakonec došlo ke snížení podílu peněz na inovace, zdravotnictví a Fond spravedlivé transformace a naopak se navýšily například zemědělské dotace. Pozitivní zprávou je naopak úprava alokačního klíče, díky kterému může Česká republika čerpat z fondů více. Zde je ovšem nutné připomenout, že vláda stále nemá žádný realistický investiční plán. Proto jsme také usnesením Sněmovny vyzvali vládu, aby připravila podmínky pro snadné a spravedlivé čerpání evropských fondů.”

„Jsem rád, že se evropští politici domluvili, teď bude na nás, jak zvládneme evropské peníze zužitkovat. Priorita Pirátů je jasná - modernizace země,” říká místopředseda sněmovního Rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík.

„Díky této dohodě se bude moci EU lépe přenést přes krizi a třeba z ní vyjít i silnější - pokud dokážou jednotlivé státy peníze dobře zužitkovat. Oproti původnímu návrhu došlo k oslabení ve vědě, výzkumu a transformaci nejpoškozenějších regionů oproti méně podmíněným investicím, které si tak můžou vlády využít volněji. A to je bohužel i u nás problém. Do dohody se také nedostaly jasné podmínky ohledně právního státu - do budoucna ale stanovuje nástroje, jak porušení řešit. Budeme intenzivně hlídat, jak jsou peníze využívány. Musí sloužit modernizaci, ne zájmům několika oligarchů,” říká europoslanec Mikuláš Peksa.



Karolína Sadílková
PR Manager a kontakt pro média
Pirátská strana
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Politika a události:

So   1:52  A stormy afternoon for some portions of the forecast area today US National Weather Service (weather.gov)
So   0:00  Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) is a tool that can be used to measure heat stress. US National Weather Service (weather.gov)
Pá 18:08  Raketa Falcon 9 nad Českem (video) Redakce (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688