Václav Horák (AliaWeb)
Politika a události  |  30.10.2002 10:18:00

Kavan se nevzdá funkce předsedy Valného shromáždění OSN


PRAHA (ČIA) – Rezignovat na post předsedy Valného shromáždění OSN Jan Kavan nebude. "Pokud bych rezignoval, bylo by to zcela bezprecedentní," uvedl v dnešním rozhovoru pro BBC. Protože v současnosti také zastupuje Českou republiku v Konventu EU a zároveň má poslanecký mandát, bude složité tyto tři funkce skloubit. Proto nyní uvažuje o složení jedné z nich. Není však zcela jasné, které. "S Janem Kavanem jsem se setkal, nedospěli jsme k úplnému řešení," uvedl dnes předseda vlády Vladimír Špidla.

Působení Jana Kavana v OSN by mělo být hrazeno z rozpočtu ministerstva zahraničí. "Post předsedy Valného shromáždění OSN lze vykonávat jen velmi složitě bez toho, aniž bych byl zaměstnancem ministerstva zahraničí (MZ). Potřebuji k tomu zázemí MZ. To je velmi skvěle vybaveno lidmi a zkušenostmi," uvedl Kavan. Problémem ovšem je, že Jan Kavan stále není zaměstnancem ministerstva. "Jestli Jan Kavan bude zaměstnancem ministerstva, nemá vliv na výkon jeho funkce. Má to vliv na otázku, kdo a za jakých podmínek bude hradit cesty a výlohy," uvedl současný ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. Kdy se Kavan stane zaměstnancem MZ, však zatím neví.

Aby se Kavan stal zaměstnancem ministerstva zahraničí, musí požádat o bezpečnostní prověrku. Jako ministr prověrku nepotřeboval. Podle vyjádření Svobody Kavan o prověrku dosud nepožádal a měl by tak učinit do konce týdne. "Podmínka přijetí na ministerstvo zahraničních věcí je bezpečnostní prověrka, minimálně musí požádat, aby proběhla," řekl Svoboda. Zamítnutí bezpečnostní prověrky by naopak znamenalo ukončení zaměstnaneckého poměru na ministerstvu zahraničí. Prověřování však může trvat delší dobu, mohla by tedy nastat situace, že do konce Kavanova působení v OSN jeho bezpečnostní prověrka nemusí být ukončena. Svoboda tuto možnost odmítl komentovat. Připustil však, že pokud Kavan o bezpečnostní prověrku požádá, ministerstvo zahraničí jej s velkou pravděpodobností zaměstná. "Je o tom třeba s Janem Kavanem mluvit," podotkl Svoboda.

Na financování Kavanova pobytu v New Yorku uvolnila prostředky vláda. Svoboda připustil, že platy zaměstnanců Kavanovy kanceláře v New Yorku jsou mnohem vyšší než platy českých diplomatů v obdobných pozicích. "Je potřeba tyto platy nastavit do relace, aby odpovídaly standardním poměrům na ministerstvu zahraničních věcí," řekl Svoboda. Kavanova blízká spolupracovnice Helena Opolecká, kterou Svoboda odvolal z funkce náměstkyně ministra, je nadále zaměstnankyní ministerstva zahraničí a podle Svobody je velice pravděpodobné, že s Kavanem v New Yorku bude. "Ještě není o všem definitivně rozhodnuto," zdůraznil Svoboda.

-peb- -lv-

-ak-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688