Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  24.10.2002 11:26:34

USA: Výhled zůstává pozitivní


Středeční obchodování na amerických trzích začalo, jak se již stalo téměř tradicí, poklesem. Důvodem byly opět slabé výsledky oznámené předcházející den po zavření hlavních trhů. Po slabém výhledu do dalšího kvartálu od Texas Instruments s podobným scénářem přišel i polovodič KLA-Tencor. Krátce po otevření tak zahajoval se ztrátou přes 8%, ale v průběhu dne se situace otočila, titul dokázal vymazat své ztráty. Na vývoji této akcie se odráží vývoj celého polovodičového indexu SOX, který také otvíral v mínusu, ale do konce seance dokázal posílit o 7,84%. Spolu se softwarem, který byl povzbuzen silnými výsledky Computer Associates, a počítačovým hardwarem se staly "tahouny" Nasdaqu.

Zvrátit negativní otevření pomohly i lepší než očekávané výsledky chemičky DuPont a papírenského gigantu International Paper a dobré výsledky pivovaru Anheuser-Busch. Slabými obory se však ukázaly po předcházejícím silném růstu telekomunikace, když, povětšinou z důvodu tohoto růstu, bylo na ně sníženo doporučení. Do poklesu se dostaly také farmacie po výsledcích Eli Lilly, žalobě firmy Pfizer na ochranu svého léku Viagra a negativních komentářích na Johnson&Johnson a dalších downgradech. Podobně se také nedařilo i financím, především díky zprávám od Citigroup.

V průběhu dne se však především čekalo. A to na "Béžovou knihu" o vývoji americké ekonomiky v průběhu září a října. Ta však nepřinesla žádná zásadní překvapení. Konstatování jaké přinesla - slabé maloobchodní prodeje, slabá aktivita v průmyslu, silný trh s nemovitostmi a skličující trh práce a nejasnosti okolo dalšího ekonomického vývoje nejsou žádným překvapením. Možná právě proto, v obavě před horšími zprávami, trh reagoval růstem.

Růst pokračoval i v obchodování po závěru, když Nasdaq-100 AHI posílil o 0,5%. Negativně však vyznívají zprávy uveřejněné ve Wall Street Journal o tom, že Tyco International pravděpodobně "předělá" své účetní výkazy za tři kvartály ukončeného fiskálního roku.

Podobná zpráva přichází od společnosti AOL, která po ohlášení mírně lepších než očekávaných výsledků zároveň zveřejnila, že její divize nadhodnocovala tržby o 190 mil$. Navzdory tomu akcie však po oznámení posílily o 7%.

Po tolika negativních zprávách indexy opět dokázaly zavřít v kladných hodnotách. Index S&P500 se opět přiblížil hranici 900 bodů. Zdá se celkem realistické, že by index tuto hranici mohl "napodruhé" překonat. Výhled pro další dny tedy zůstává pozitivní.

Evropské trhy reagují na výsledky v USA ostrým růstem, který se promítá i na náš domácí trh. Z domácích zpráv stojí za zmínku oznámení Českého Telecomu o rozhodnutí poskytovat mezinárodní telekomunikační služby. Zároveň se čeká na výsledky dceřiných společností Unipetrolu za prvních devět měsíců tohoto roku, především na to, jak budou poznamenány povodněmi.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688