Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.05.2020 15:14:00

Ajzenman: Brazílie a COVID-19

V krizích podobných té současné mají politici a vůdci disproporcionální vliv na chování lidí. A jejich slova tak mohou mít vážné důsledky. Na stránkách VoxEU to tvrdí Nicolas Ajzenman, Tiago Cavalcanti a Daniel Da Mata s tím, že „asymetrické informace mezi lidmi a vládou mají význam v normálních časech, ale ještě více v době ohrožení zdraví veřejnosti“.

Vědci poukazují na to, že řada zemí přijala takzvané nefarmaceutické intervence, jako například karanténní opatření či uzavření škol. Reakce politiků na tyto kroky ale byla smíšená. Zatímco třeba ve Francii Macron vyhlásil koronaviru válku, americký prezident Trump či brazilský prezident Bolsonaro zpochybňovali rizika plynoucí z COVID-19 a potřebu ochranných opatření.

Brazilský kontext umožňuje analyzovat efekt chování politiků a jejich veřejných projevů na chování veřejnosti v oblasti prevence. Brazílie je polarizovanou zemí, kde část populace prezidenta silně podporuje a přibližně stejně velká část se staví proti němu,“ uvádějí vědci. Brazilské ministerstvo zdravotnictví podle nich doporučovalo, aby lidé dodržovali pravidla sociálního distancování, ale prezident lidi přesvědčoval, aby naopak vycházeli do ulic a ignorovali doporučení a rizika, která COVID-19 přináší. Otázkou je, jaký reálný dopad jeho chování mělo.

Ajzenman a jeho kolegové ukazují ve své studii následující mapy, kde je Brazílie rozdělena na jednotlivé správní jednotky a ty jsou vybaveny podle toho, jak intenzivně se v nich uplatňovalo sociální distancování na počátku března a začátkem dubna:



Je zřejmé, že celkově došlo k posílení preventivních opatření, ale vědci tvrdí, že tento proces nebyl u jednotlivých částí země nahodilý. Data totiž ukazují, že chování a slova Bolsonara měla největší dopad v regionech, které mu v posledních volbách vyjádřily největší podporu. Jinak řečeno, nejméně se prevence zvýšila tam, kde se soustředí nejvíce voličů současného prezidenta. Tento efekt pak byl podle vědců nejsilnější v místech, kde je nejlepší přístup k internetu. Vědci na závěr zmiňují, že závěry jejich studie jsou tak v souladu s analýzami jinými, které hovoří o vlivu politické příslušnosti na postoje k preventivním opatřením v populaci.

V souvislosti s vývojem v Brazílii stojí za zmínku i článek Washington Post, ve kterém se tvrdí, že oficiální čísla hovoří asi o 80 000 nakažených koronavirem. Nicméně „experti hovoří o mnohem větším počtu, který možná dosahuje až 1 milionu“. Velká města začínají mít problémy s počty zemřelých a podle některých názorů se právě Brazílie může stát novým epicentrem pandemie.

Zdroj: VoxEU, Washington Post

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 18:01  NATGAS klesá na třítýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
St 17:34  Podmínky nadprůměrné návratnosti Patria (Patria Finance)
St 17:06  Whirlpool posílil o 12 % kvůli fámám o převzetí X-Trade Brokers (XTB)
St 16:43  Akciové trhy: Korekce v Evropě, negativní začátek seance v Americe - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688