Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.05.2020 09:28:45

Rozbřesk: Revoluční rozhodnutí německých soudců: proč ECB překročila mantinely?

Aktualizováno

Německý ústavní soud překročil Rubikon - historicky poprvé se postavil proti názoru Evropského soudního dvoru a označil hlavní politiku kvantitativního uvolňování ECB (program PSPP) jako teoreticky protiústavní. Pokud se ECB nevypořádá s námitkami německých soudců do tří měsíců, bude se německá Bundesbanka muset přestat podílet na této politice ECB.

A výhrady německých soudců nejsou vůbec triviální. Německý ústavní soud je přesvědčen, že masivním programem nákupu státních dluhopisů ECB překračuje své pravomoci - v rámci programu PSPP nakoupila ECB od roku 2015 více než 2 biliony veřejného dluhu a státní dluhopisy členských zemí v tuto chvíli tvoří přes 80% bilance ECB. Podle soudu v Karlstuhe velikost a záběr programu PSPP (především jeho “nekonečnost”) jsou v rozporu s principem proporcionality, podle kterého by měla ECB podniknout k plnění svých cílů (udržení inflace v okolí 2%) pouze nezbytně nutné kroky. Německý soud výslovně mluví o tom, že současná politika ECB je z pohledu tohoto principu přehnaná, protože zadělává na nové problémy do budoucna.

Konkrétně němečtí soudci zmiňují, že čím déle program potrvá, tím větší bude závislost členských států na ECB a tím složitější ho bude program ukončit aniž by byla narušena stabilita měnové unie…..tento závěr by ECB asi podepsala, ale doposud to centrálním bankéřům nevadilo. Teď se námitkou budou muset vážně zabývat.

Věříme, že ECB svůj postoj do tří měsíců kreativně obhájí, a že program PSPP bude pokračovat. Na druhou stranu džin byl z láhve byl jednou vypuštěn a nové stížnosti na ECB se mohou vršit. Nové krizové programy jako PEPS zatím nikdo neprozkoumával. A u nich může být zásadní problém s nižší kvalitou nakupovaných papírů (ECB v rámci programu může nakupovat i řecké dluhopisy). Rozhodnutí sice nepřijde hned a ve prospěch mimořádného programu PEPS bude hrát i jeho dočasnost. Na druhou stranu je jasné, že ECB má a do budoucna bude mít legislativně daleko sešněrovanější prostor a flexibilitu než americký Fed.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna se zastavila na intervenční hranici 27,00 EUR/CZK a vyčkává na zítřejší rozhodnutí ČNB. Počítáme s tím, že ČNB sníží sazby o 50 bps, ale otázkou zůstává, zda a jak vážně budou eventuálně debatovány některé méně ortodoxní nástroje měnové politiky.

Zahraniční forex

Německý ústavní soud svým včerejším rozhodnutím o tom, že ECB musí více přihlížet k proporcionalitě při svých rozhodnutích o nákupech dluhopisů, překvapil, neboť se v zásadě rozhodl ignorovat dřívější verdikt Evropského ústavního soudu. ECB má tři měsíce na to, aby svůj postoj obhájila, což zřejmě povede, ale rozhodnutí německého soudu je nebezpečným precedentem pro měnovou unii (ale i EU), neboť v podstatě ignoruje rozhodování vyšší (evropské) instance.
Na eurodolar nemělo nakonec ani rozhodnutí německého soudu, ani nová data (např. ISM ve službách) zásadnější vliv. Uvidíme, zda měnový pár zareaguje na dubnový ADP report z trhu práce, který ukáže ztrátu pracovních míst v řádu desítek miliónů pracovních míst.

Ropa

Ropa Brent pokračuje ve svižném růstu, který katapultoval její cenu nad hranici 30 dolarů za barel. Ropný trhem se šíří vlna výrazného optimismu, který pramení z částečného rozvolňování karanténních opatření v Evropě a očekávání bryskního oživení poptávky. Na druhou stranu, včerejší neoficiální data k zásobám ve Spojených státech naznačila, že situace na trhu je z hlediska převisu ropy nadále vážná a pro ještě výraznější cenový růst neexistují fundamentálně pozvbudivé argumenty. Z tohoto důvodu bude dnes pozornost upřena na statistiky k zásobám v USA z dílny EIA.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688