Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  16.10.2002 12:26:29

USA : Ohlašování výsledků je v plném proudu


Americké akcie včera pokračovaly v růstech z konce minulého týdne. Směr obchodování byl zřejmý krátce po otevření akciových trhů, když hlavní indexy proti svým závěrečným hodnotám z pondělka "vzlétly" o tři procenta. Stalo se to na základě dobrých hospodářských výsledků celé řady firem, které reportovaly ještě před otevřením trhů.

V popředí stál finanční sektor, který spolu si s technologiemi během dne připsal největší zisky. Citigroup a Bank of America ohlásili lepší než očekávané výsledky a zisky některých titulů ve finačním sektoru tak přesahovaly 10%. Dobré hospodářské výsledky byly vidět i u firem z jiných oborů. Z farmacií to byly Johnson & Johnson a Forest Laboratories, z automobilového průmyslu General Motors (+10,34%), což mělo vliv i na ostatní společnosti z oboru (Ford Motor Company +11,85%), které výsledky ještě neohlašovaly, ale chystají se je ohlásit dnes. Podobně působily i výsledky společnosti Delta Air Lines, jejíž hospodaření skončilo ve ztrátě, ale menší než očekávané. Příznivě působily i komentáře Goldman Sachs na Philip Morris a jejich víra ve výsledky Microsoftu.

Největší zisky si však připisovaly přední technologické tituly Nasdaqu, mezi nimiž dominovaly především polovodiče, správa dat, tištěné obvody, síťová a telekomunikační zařízení, jejichž zisky jako skupiny převyšovaly 10%. Každý ze tří akciových titulů s největším objemem obchodů na trhu Nasdaq (Cisco Systems, Intel Corporation, Sun Microsystems) si tak připsal deset procent své původní hodnoty.

Včerejší den byl také doprovázen výrazným poklesem dluhopisů (výnos desetiletých vládních dluhopisů stoupl na 4,04%), tak jak investoři dávali přednost akciím. Hlavní indexy nakonec skončily s významnými zisky. Dow Jones +4,80%, Nasdaq +5,07% a S&P500 +4,73%.

Vývoj po zavření hlavních trhů však přinesl opačnou tendenci. Znamenal ochlazení širokého optimismu v průběhu hlavní seance. Indikátor sledující vývoj Nasdaqu 100 po zavření trhů poklesl o 3,4%. Důvodem je především ohlášení výsledků společnosti Intel, která nenaplnila očekávání investorů a její akcie tak poklesly o 13%. Podobným směrem se vydaly i akcie Applied Micro Circuits (-13%) po slabých tržbách. To samozřejmě mělo vliv na další tituly AMAT, KLAC a AMD a proto odevzdaly velkou část svých zisků.

Z domácích zpráv by na obchodování Českého Telecomu měly mít vliv především včerejší výsledky dceřiné společnosti Eurotel, které v meziročním srovnání, co se týče zisku, dopadly lépe než se očekávalo. Zároveň však znamenají pokles tržeb. Náš domácí trh však dnes spíše stagnuje a čeká, jak se promítne včerejší pokles po zavření hlavních trhů v USA do dnešního obchodního dne. I na dnešek je však v USA nachystána celá řada firem, které budou ohlašovat své výsledky.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po   9:09  Americké akcie zakončily volatilní týden v pátek mírným růstem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688