Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.04.2020 20:13:22

Bleskový průzkum Fidelity: Dopad Covid-19 může mít širší rozsah a delší trvání, ale na obzoru pořád ještě „raší zelené výhonky“

Globální omezení výroby a služeb v letošním roce k významnému poklesu zisků firem. Vyplývá to z nejnovějšího bleskového průzkumu analytiků společnosti Fidelity International. Analytici společnosti Fidelity se připravují na roční snížení zisků firem v průměru o 44 % napříč sledovanými společnostmi, pokud propuknutí Covid-19 utlumí ekonomickou aktivitu po celý rok 2020. V případě, že se ekonomika v druhé polovině roku zotaví, očekává se, že toto snížení bude v průměru o 27 %.

Celkově, na základě bleskového průzkumu, ukazují očekávání analytiků, že dopad viru bude mít širší rozsah a delší trvání. Negativní dopad na příjmy kvůli Covid-19 nyní očekává 91 % analytiků oproti 76 % v minulém měsíci. Z těchto 91 procent tři čtvrtiny analytiků předpokládají, že omezení budou mít negativní dopad na příjmy firem po celý rok, nejen za prvních šest měsíců. V březnu to odhadovala z těch, co čekali delší negativní dopad, pouze polovina analytiků.

Fiona O'Neill, zástupkyně oddělení vedoucího výzkumu akcií ve Fidelity International, uvedla: „Tento měsíc jsme ve srovnání s údaji, které jsme shromáždili před čtyřmi týdny, zaznamenali v tržních výhledech našich analytiků velké změny. Je to proto, že koronavirus přešel z převážně asijské krize do globální pandemie. To vedlo ke komplikacím v důsledku celosvětové vzájemné závislosti dodavatelských řetězců, a to i v Číně, kde očekáváme první známky zotavení.“


Chart 1: More analysts now expect Covid-19 disruption to last all year than did in March
“Do you expect Covid-19 to be a H1 2020 issue or a FY20 issue for your sector?”



March survey conducted 9-12 March, April survey conducted 3-7 April. Chart sample set is the 91% of analysts who expect Covid-19 to be a negative driver of earnings in their sector, here showing those who expect it to be a full year issue. Source: Fidelity International, April 2020.

Více než polovina dotázaných analytiků Fidelity očekává, že společnosti budou v příštích 12 měsících čelit problémům se solventností, pokud zůstanou podmínky stejné jako nyní. Obzvláště ohrožená jsou průmyslová a spotřebitelská odvětví, ve kterých 53 procent analytiků (u průmyslu) a 57 procent analytiků (u spotřebitelských odvětví) předpovídá problémy se solventností již v příštích šesti měsících.

Mezi cyklickými sektory vypadají v lepší formě finanční a technologické společnosti. Pouze 17 procent finančních analytiků sledujících tyto sektory předpokládá, že jejich společnosti budou mít problémy se solventností. Je to výsledek zlepšení kapitálových struktur od dob finanční krize a podpora bankovního sektoru od centrálních bank.

Marty Dropkin, globální vedoucí výzkumu nástrojů s pevným výnosem, Fidelity International, k situaci říká: „Zatímco rostoucí problém se solventností je pro investory jednoznačnou červenou vlajkou, je důležité si uvědomit, že úvěrová rozpětí odrážejí oproti minulému měsíci zvýšená očekávání nesplácení. Nyní je více než kdy jindy důležité, aby investoři důkladně analyzovali rozvahy společností a vytipovali ty odolnější.“

Fiona O'Neill dodává: „Banky se od doby velké finanční krize hodně naučily a naštěstí se dostaly do současné pandemie silnější. Po letech hromadění kapitálu jsou banky schopny být součástí řešení pro celou ekonomiku. K tomu je navíc mnoho balíčků finanční pomoci, které zavádí centrální banky na podporu likvidity.“

Chart 2: Economic cycle reset next year: What stage of the cycle will your sector be in in 12-months’ time?



December survey conducted 2-13 December, April survey conducted 3-7 April. Source: Fidelity International, April 2020.

Očekává se, že zotavení z této ekonomické „stopky“ nebude okamžité, nicméně analytici Fidelity očekávají již během roku „zelené výhonky”. 40 % analytiků očekává, že jejich sektory budou v počáteční fázi expanze za 12 měsíců, zatímco pouhých 16 % očekává, že jejich sektor bude za rok v recesi.

Je však nepravděpodobné, že by proběhlo koordinované globální zotavení, protože v různých regionech dochází k zotavení v různých časech.

Fiona O'Neill doplňuje: „Nemělo by být žádným překvapením, že zisky budou v roce 2020 zasaženy velmi tvrdě, ale přestože jsme zaneprázdnění odhadováním rozsahu škod, myslím, že by bylo špatné příliš se soustředit na rok 2020. Místo toho se musíme podívat na předpovědi, jak budou vypadat zisky v roce 2021, a také identifikovat společnosti, které z této situace vyjdou vítězně.”

Bleskový průzkum společnosti Fidelity (duben) byl proveden mezi 3. a 7. dubnem 2020. 150 analytiků Fidelity International z celého světa poskytlo 191 odpovědí. Ti, kteří pokrývají vice než jeden sektor nebo region, odpovídali více než jednou.

Fotka od ?? Passt gut auf euch auf und bleibt gesund! ?? z Pixabay

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688