TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  10.04.2020 17:59:40

Covid-19 zachrání ročně 10 milionů psů. Čína připravuje novou vyhlášku, která specifikuje, jaká zvířata je v zemi možné chovat na maso

Čínské ministerstvo zemědělství zveřejnilo tento týden návrh nové vyhlášky, která specifikuje, jaká zvířata je v zemi možné chovat na maso. Činí tak na základě pandemie koronaviru. Nový virus se podle vědců na člověka zřejmě dostal z netopýra či luskouna. Mezi zvířaty, které bude v Číně možné chovat na maso, ale nejsou psi a kočky, což ochránci zvířat považují za významný posun.

V návrhu směrnice čínské ministerstvo zemědělství specifikovalo osm druhů tradičních hospodářských zvířat, kam patří prase, dobytek (včetně zebu, buvolů či jaků), ovce a kozy, koně, oslové, velbloudi, králíci a drůbež. 

A vedle toho specifikovalo také třináct druhů speciálních hospodářských zvířat. Mezi nimi jsou jelen sika, jelen, sob, alpaka, perlička, bažant, koroptev, divoká kachna, pštros, norek, dva druhy lišek a mýval. U posledních čtyř pak je uvedeno, že nejsou určeny ke konzumaci. Podle čínských zákonů mohou být z komerčních důvodů  množena, chována, prodávána a převážena jen zvířata uvedená jako hospodářská.

Podle ochránců zvířat je to obrovský krok vpřed. Mezi zvířaty určenými ke konzumaci totiž nejsou psi a kočky. Jen psů se podle ochránců ročně v Číně sní 10 milionů! Návrh směrnice dokonce vysvětluje, proč se s nimi nadále nepočítá jako se zvířaty na maso. Musí jej ale nejdříve posvětit zhruba čtyřicítka vládních institucí.

"Ve světle pokroku lidské civilizace a s ohledem na zájem, jaký veřejnost klade na ochranu zvířat, psi se vyvinuli z hospodářských zvířat ve zvířecí společníky. Ve světě již většinou nejsou považováni za hospodářská zvířata. Není tak přípustné, aby je naše země zařadila na seznam hospodářských zvířat,“ uvádí čínské ministerstvo.

"Přestože samotný návrh směrnice není přímo zákaz, může to signalizovat zlomový bod v ochraně zvířat v Číně. Krátce poté, co Šen-čen zakázal konzumaci psího a kočičího masa, je to poprvé, co čínská vláda výslovně uvádí, proč jsou psi a kočky vyjmuti ze seznamu hospodářských zvířat a píše, že toto jsou zvířecí společníci, kteří nejsou určeni k jídlu," raduje se Wendy Higginsová z ochranářské organizace Humane Society International.

Higginsová připomíná také zákaz konzumace kočičího a psího masa, který minulý týden, také pod vlivem epidemie koronaviru, zavedl dvanáctimilionový Šen-čen. I když podle ní psi a kočky nikdy nebyli vedení jako hospodářská zvířata, podle Higginsové je to, že vláda jasně dává najevo, že je nepovažuje za potravu, důležitým signálem.

Nejmenovaný vládní úředník ale naděje ochránců zvířat trochu mírní. Podle listu Daily Mail zdůraznil, že nezařazení psů na seznam se automaticky nerovná zákazu pojídání psího masa, pouze to znamená, že se se psy nebude moci zacházet jako s hospodářskými zvířaty.

Na konci února Čína zakázala prodej a konzumaci divoce žijících zvířat. Na tzv. mokrých trzích, o jejichž zákaz usilují aktivisté po celém světě, můžete koupit vše od "běžných" druhů masa, ryb až po maso divoce žijících zvířat, například právě netopýrů. Tržnice Chua-nan ve Wu-chanu je považována za místo, kde se nový koronavirus přenesl na člověka.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688