TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.03.2020 07:05:00

Z Itálie se vrací tisíce Čechů, byli tam i tři nakažení. Co dělat po návratu z dovolené z postižených oblastí?

Počet obětí koronaviru COVID-19 překročil tři tisíce. Více než 90 procent případů pochází z čínské provincie Chu-pej, která je epicentrem epidemie. V pražské nemocnici Na Bulovce jsou od neděle hospitalizovaní první tři nakažení v České republice. Jedná se o dva Čechy a americkou turistku.

Adam Vojtěch ke koronaviru v Česku
Česko má první tři nakažené koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha to není důvod k zavádění širších karanténních opatření. K aktuální situaci ho v pondělí ráno vyzpovídala Nikola Reindlová.

Koronaviru podlehlo už více než tři tisíce lidí. Drtivá většina obětí je z pevninské Číny, odkud se epidemie rozšířila do celého světa. Jenom za neděli v provincii Chu-pej, která je koronavirem nejvíce zasažena, zemřelo 42 pacientů.

V Číně se přesto situace zlepšuje. Naopak v Jižní Koreji počet pacientů stoupá - asijská země ohlásila 476 nových případů. Nejinak je tomu i v Itálii, kde v průběhu neděle počet nakažených vzrostl o 50 procent na 1 694. Nemoci tam podlehlo už 34 lidí. Celkový počet nakažených na celém světě přesáhl 88 tisíc.

Z doposud dvou set vyšetřených pacientů v Česku se koronavirus COVID-19 potvrdil u tří. Všichni navštívili nemocnici z preventivních důvodů, protože se vraceli z rizikových oblastí a vykazovali lehké příznaky virózy.

"Jsou to v zásadě lehké příznaky. Mají mírnou teplotu," okomentoval zdravotní stav prvních nakažených v České republice ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Všichni do Česka přicestovali z Itálie. Jeden z nich byl na pracovní konferenci, druhý na dovolené s rodinou. Třetí pacientkou je americká studentka, která studuje v Miláně. Hygienici nyní musí zmapovat, s kým přišli do kontaktu.

"Pán z Ústí nad Labem jel s rodinou v autě - s manželskou a čtyřmi dětmi. Tam je to jednoznačné. U těch ostatních je to trochu komplikovanější," uvedl Vojtěch v nedělním pořadu TV Nova Střepiny. Problematický je zejména případ americké turistky, která do Prahy cestovala z Vídně zřejmě autobusem.

V pondělí ráno se kvůli koronaviru sešla Bezpečnostní rada státu. Projednat by měla případné omezení akcí s vyšší účastí lidí. Na hranicích ale ministr zdravotnictví zatím zavádět opatření nechce. "V tuto chvíli to nenína místě. Na těch hranicích bychom ani nic nezjistili.Technicky si to nedokážu představit, tvořily by se třeba desetikilometrové fronty," prohlásil. 

Podle odborníků se během víkendu do Česka z Itálie a Rakouska vrátilo až dvacet tisíc lidí. A to hlavně do Prahy, Chebu, Frýdku-Místku a Litoměřic. Řada Čechů během zimních měsíců do Rakouska a Itálie jezdí hlavně kvůli lyžování. Mezi nejoblíbenější italská lyžařská střediska patří ty v regionu Lombardie a populární výletní destinací jsou třeba i Benátky.

 

Telefonát s pacientem nakaženým koronavirem
Jedním z nakažených koronavirem je muž z Ústí nad Labem, který byl v Itálii s rodinou na dovolené. Jeho manželka a děti jsou v domácí karanténě. Hovořili jsme s ním po telefonu ⤵

Česko má první tři případy koronaviru. Všechny spojuje italská stopa i lehký průběh nemoci. Bezpečnostní rada státu jedná o zákazu letů do Milána a Benátek. Sledujte přehled zpráv s datem 2. března.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688