TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  02.03.2020 06:00:00

Jak na šíření viru. Policisté za sklem, desinfekce metra i školáků

Od počátku tohoto roku se virus COVID-19 rozšířil z pevninské Číny na všechny kontinenty s výjimkou Antarktidy. Od poloviny minulého týdne je hlášeno více nových případů nákazy v Evropě než v Číně. Některé země měly čas se na šířící se virus připravit, jiné čelily infekci okamžitě. Podívejte se, jak bojují s nákazou v různých koutech světa.

Virus se nesmí šířit dál. Vše se pečlivě dezinfikuje a uzavírají se veřejné instituce. Země ruší letecké spoje se zasaženými oblastmi, jinde čekají cestující speciální hygienická opatření. Jednotlivá nařízení se ale mohou ve světě lišit – některá z nich mohou být použita v i v Evropě. Jak svět na šířící se nakázu reaguje?

Itálie hlásí nejvyšší počet nakažených v Evropě. Uzavírá silnice a města. V několika z nich byla na severu země vyhlášena karanténa. Rušena jsou sportovní utkání a turistické památky zejí prázdnotou. Nemoc se tu šíří nejrychleji v Evropě. Podle českého premiéra Andreje Babiše země situaci nezvládá. "Chápu, že jsou prázdniny. Ale zvažte, jestli tam na lyže teď jezdit. Budeme to řešit, kdyby cestovky nechtěly vracet lidem peníze," řekl Babiš v neděli v Televizních novinách.

Jižní Korea je dalším ohniskem nákazy mimo Čínu. Tam se zase rozhodli vyčistit od viru nádraží, všechna metra a vlaky. Do boje s šířícím se virem tam v rouškách vyrazili zaměstnanci, a v ochranných oblecích se snaží dezinfikovat vagony, jezdící schody a vše, odkud by se nákaza mohla šířit dál.

Japonské Tokio se snaží zamezit kontaktu mezi policí a veřejností. Proto můžeme vidět policisty, jak sledují veřejnost odděleni od ostatních sklem.

Vedení některých škol v libanonském Bejrútu se rozhodlo zamezit šíření nákazy tím, že každý student je při vstupu do instituce, postříkán dezinfekcí, informovala Al-Džazíra. Nekoná se ani tradiční pouť do Mekky, Saudská Arábie ji „zrušila“.

Virus se začal šířit z pevninské Číny. Zatímco ale lékaři a zdravotníci stále padají vyčerpáním, státní organizace zveřejňuje zcela jiná videa. Na nich můžeme vidět nadšený lékařský personál a vojáky, plné energie, jak zásobují nemocnice zdravotním materiálem a léky. Zpráva veřejnosti je jasná: boj porazíme společnými silami!


Íránská státní televize zase ukazuje zaměstnance továren, jak vyrábějí roušky, aby jich země měla dostatek. Nutno ale poznamenat, že právě ten typ roušek, o kterém se diskutovalo, že nákaze nezabrání.

Precizní evidenci nemocných drží Německo. Shání tak například návštěvníky kina v Neu-Ulmu, kteří seděli vedle muže později hospitalizovaného s koronavirem. Z osmi diváků se jim zatím podařilo kontaktovat čtyři. Podobně prověří na koronavirus všechny zaměstnance zábavního parku Tropical Islands, kteří přišli do styku s osobou nakaženou koronavirem.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

So 19:13  Scattered severe thunderstorms are expected across parts of the southern High Plains US National Weather Service (weather.gov)
So   1:52  A stormy afternoon for some portions of the forecast area today US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688