TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.01.2020 21:52:57

Kanalizace ucpal olej ze smažení. Lidé netuší, že ho mohou třídit - od roku 2020 musí obce umožnit třídění.

Jako každý rok po Vánocích řeší obce ucpané kanalizace oleji a jedlými tuky ze smažení. Ministerstvo životního prostředí se proti tomu rozhodlo od Nového roku bojovat vyhláškou, která nařizuje obcím povinnost zajistit sběr těchto surovin. Jenže speciální nádoby na mnoha místech chybějí a sběrné dvory jsou tak daleko, že se do nich lidem nevyplatí jezdit. Navíc o možnosti tuky recyklovat skoro nikdo neví.

Podívejte se také: Co nového bude v roce 2020 ve financích? 

Olej po smažení musí od Nového roku povinně sbírat všechna města a vesnice. Najít takové sběrné místo ale mnohdy není legrace. "Takový ten klasický model, který je nejpoužívanější v obcích, je, že obec dá k dispozici občanům kontejner," popsal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Například Praha řeší sběr oleje po smažení 19 sběrnými dvory nebo prostřednictvím mobilního svozu odpadů. "Nad rámec toho i městské části z vlastní iniciativy mají na vybraných lokalitách některé kontejnery. Nechceme to rozšiřovat plošně, protože se velice obáváme o možné znečištění okolí," vysvětlil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. 

Kde je nejbližší sběrné místo, by měli lidé zjistit na příslušném obecním úřadu. Mnoho z nich o možnosti neví a tuky stále likvidují vylitím do odpadu. Žádné sankce jim za to zatím nehrozí, stejně jako obcím, které sběrné místo nezřídily. "My to rozhodně nechceme dělat tím, řekněme, sankčním způsobem," dodal Brabec. 

Podle ministerstva lidé před pěti lety vytřídili 46 tun olejů a tuků, o dva roky později to bylo už 93 tun. Firmy, které oleje poté zpracovávají, radnicím obvykle platí částku od dvou do osmi korun za kilogram. 

Zatímco ve větších městech mohou lidé třídit použité tuky a oleje z domácností ve vyhrazených nádobách, na vesnicích a v menších městech k tomu slouží sběrné dvory. Jak ale štáb TV Nova zjišťoval na Karlovarsku, zájem o třídění není velký. 

 

Kam s použitým olejem nebo tukem z kuchyně? V žádném případě ne do kanalizace. Obce na ně musejí od nového roku zajistit speciální nádoby. Dají se totiž znovu využít – třeba na výrobu biopaliv.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688