TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  03.11.2019 21:19:13

Vzpomínky na 1989: Vůz Škoda Favorit by na dnešní ceny vyšel na milion. Papaláši se vozili v Tatře nebo ve Volze

V nedělním dílu seriálu k třicátému výročí sametové revoluce se podíváme, v jakých autech se tenkrát jezdilo. Konkrétně na vozy domácí výroby, a to osobní i nákladní. Zejména v těch nákladních jsme patřili k evropské špičce. Tatry, Pragovky či LIAZky znal ale celý svět.

Škoda Favorit bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co mladoboleslavská automobilka za socialismu vyrobila. Spojila se italskou karosářskou firmou Bertone a vzniklo tak první české auto s motorem i pohonem vpředu a pětistupňovou převodovkou. Šéfkonstruktér Petr Hrdlička na příkaz komunistické vlády vůz vyvinul v rekordním čase dvou a půl roku.

Favorit stál 84 600 korun, tedy 28 tehdejších měsíčních platů. Přepočteno na současné ceny by vyšel téměř na milion. A jako u všeho za socialismu odpověď prodavačů byla: Nemáme, zeptejte se příští týden. "Lidi nocovali v mototechnách. Dělaly se pořadníky," popsal zakladatel Retro Auto Muzea Strnadice Libor Kucharski.

I dnes se ještě Škoda Favorit prodává jako zboží z druhé ruky a po třiceti letech se stává veteránem.V dobrém stavu pak cena může snadno přesáhnout 100 000Kč.

 

 


Zbytek národa jezdil ve starších modelech. Třeba ve Škodě 105 či 120. Tou jezdíval třeba i budoucí prezident Klaus. Auto nemělo žádné deformační zóny. Už jen proto, že kufr byl vpředu. Tlačila ho zadní náprava. Lidé na zimu vylepšovali jeho horší jízdní vlastnosti třeba tím, že do kufru dávali zátěž v podobě pytle s cementem. Pak prý vyjeli každý kopec.

Škoda 100 vařila a kouřila. Ovšem dala se opravit na každém dvorku, což je u dnešních aut už nemožné. Zkrátka lidové vozítko. A populární MBéčko. "Rychlost sice nevelká, ale pocit z jízdy veliký," popsal hrdý majitel MBéčka Zbyněk Najman.

A vynechat nesmíme ani Škodu 1203. Objevila se ve všech modifikacích. Od dodávkových a sanitních vozů, přes pohřební i jako mikrobus.


Komunističtí papaláši se vozili v osmiválcích Tatra 603. Měla kromě tří míst vzadu i tři vpředu. Uprostřed vepředu měla sedět sekretářka.

Později se vozili vylepšenou verzí 613. Tím lepším, co Československo světu dalo, byla nákladní auta. LIAZku, která porážela všechny v závodech Paříž-Dakar. Nezničitelný, původně vojenský speciál Praga V3S, či kopřivnické Tatry 138 a 148, u kterých zlidovělo rčení, že Tatra nezná bratra.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

04.11. 12:34  Příklad stupidního srovnání (Bejvoč)
04.11. 10:31  Příklad stupidního srovnání (KarelB)
04.11. 09:30  hold pokrok (Bejvoč)
04.11. 09:06  hold pokrok (pokrok)
04.11. 08:57  Příklad stupidního srovnání (Bejvoč)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688