Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.10.2019 05:48:40

Fed: Byla Austrálie skutečně 28 let bez recese?

Americká ekonomika v červenci pokořila dosavadní rekord, co se týče délky ekonomické expanze. Přirozeně se tak objevují otázky ohledně její další udržitelnosti a kladou si je i ekonomové ze St. Louis Fed. Poukazují pak na to, že Austrálie neměla podle běžně přijímaného pohledu recesi již celých 28 let. Je ale tento pohled relevantní?

Následující graf ukazuje vývoj tempa růstu australského hrubého domácího produktu. Je zřejmé, že recese (definovaná jako minimálně dvě po sobě jdoucí čtvrtletí negativního růstu) tuto ekonomiku nepostihla již dlouhou řadu let:



Australská ekonomika jako celek tedy roste od roku 1991, ale něco jiného už platí při pohledu na produkt na hlavu. Jeho vývoj popisuje graf druhý, šedě jsou opět vyznačeny recese:



Existuje tedy rozdíl mezi tím, jak se chovala celá ekonomika a produkt na hlavu. Ten je dán vývojem populace, která byla podle ekonomů „klíčovým tahounem australského růstu“. Rostoucí populace totiž zvyšovala produkční potenciál australského hospodářství, což se odráželo i na vývoji reálného produktu. Jenže z uvedených grafů plyne, že populace rostla rychleji než produkt a tento stav dokonce trvá již téměř 40 let. Jak ukazuje graf třetí, růst australské populace byl dokonce vyšší než u většiny vyspělých zemí:



K prudkému zvýšení počtu obyvatel došlo v Austrálii zejména v roce 2008, tedy na vrcholu finanční krize. Došlo k tomu díky migraci a populační růst se tehdy promítl i do vyššího tempa růstu produktu. Ten se ovšem nezvýšil natolik, aby u produktu na hlavu nedošlo k recesi. K podobnému jevu dochází podle ekonomů u více vyspělých zemí. Například zmíněné Spojené státy neměly „tradiční“ recesi od roku 2009, ale produkt na hlavu prošel krátkou recesí v roce 2012.

Zdroj: St. Louis Fed


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688