Makroekonomika  |  27.09.2019 10:30:57

Překvapení. Bydlení je v Česku nejmenší zátěží pro rozpočet domácností minimálně od roku 2005

Ceny nemovitostí i nájemného v Česku citelně stoupají. O to překvapivější jsou nové údaje Eurostatu. Bydlení totiž bylo loni nejmenší zátěží pro rozpočet domácností minimálně od roku 2005. Eurostat totiž každoročně sestavuje statistiku podílu populace s nadměrnými náklady na bydlení. V ČR loni tento podíl činil 7,8 procenta, což je nejméně minimálně od roku 2005, od kdy Eurostat pro ČR danou statistiku vede.

Domácnost podle definice Eurostatu vykazuje nadměrné náklady na bydlení tehdy, jestliže celkové náklady na bydlení představují více než 40 procent čistého, zdaněného příjmu domácnosti, včetně případných sociálních dávek. Do výpočtu se přitom ovšem nezahrnuje případný státní příspěvek na bydlení pro sociálně slabé.

V období od roku 2005 čelil nejvyšší podíl tuzemských domácností nadměrným nákladům na bydlení v roce 2008. Tehdy se daný podíl vyšplhal na 12,8 procenta domácností. Další poměrně vysoká hodnota byla zaznamenána v krizovém roce 2013, a sice 11,7 procenta. Od té doby daný podíl setrvale klesá. To znamená, že i když ceny bydlení rostou, čistý příjem domácností, zejména těch nízkopříjmových, roste ještě rychleji.

S výjimkou právě roku 2013 vykázala ČR v porovnání s EU, ale také s eurozónou vždy nižší podíl domácností s nadměrnými náklady bydlení (viz graf níže). V evropském kontextu je tedy podíl takovýchto domácností v ČR v probíhajícím desetiletí převážně podprůměrný. V EU jako celku i v eurozóně se daný podíl pohybuje v období od roku 2010 kolem deseti až jedenácti procent.

V roce 2018 bylo nejvíce domácností s nadměrnými náklady bydlení v Řecku, takřka čtyřicet procent. Poměrně hodně jich bylo také v Bulharsku (17,9 procenta), v Dánsku (14,7) či v Německu (14,2). Bulharský případ ilustruje, že nadměrné náklady jsou problémem i nových zemích EU, s celkově nižší cenovou hladinou, o nichž se často tvrdí, že vykazují relativně nízké náklady bydlení.

Nejnižší podíl domácností loni nadměrným nákladům čelil v rámci EU na Maltě (1,7 procenta), na Kypru (dvě procenta) a v Estonsku (čtyři procenta). 

ČR vykazuje v tomto desetiletí nižší podíl domácností s nadměrnými náklady bydlení než EU jako celek i než eurozóna. Výjimkou byl krizový rok 2013
 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

28.09. 12:48  fake news (pepelopez)
27.09. 21:00  dotaz k tématu (Josef Hron)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688