Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  19.09.2019 00:00:00

Náchod představil cestu k nízkoemisnímu a energeticky chytrému městu. Cílem je lepší životní prostředí, úspory a vyšší kvalita života občanů.

Náchod představil cestu k nízkoemisnímu a energeticky chytrému městu. Cílem je lepší životní prostředí, úspory a vyšší kvalita života občanů.

Město Náchod dnes ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a spolkem Čistá mobilita představilo strategii přechodu k moderní nízkoemisní energetice. Jeho partnerem v tomto úsilí bude společnost ČEZ ESCO, která se zaměřuje na chytrá energetická řešení pro firmy obce a veřejné instituce. Spolupráce se zaměří na hledání inovativních a ekologicky orientovaných postupů při rozvoji energetické infrastruktury a elektromobility ve městě, na možnosti úspor energií nebo na podporu projektů alternativních a obnovitelných zdrojů.

Dvacetitisícový Náchod se denně potýká s průjezdem automobilů a kamionů, jejichž počet zhruba 1,5x přesahuje počet obyvatel. Problematiku vysokého množství emisí chce město řešit komplexně hledáním možností energetických úspor na budovách, instalací alternativních zdrojů výroby elektřiny nebo prostřednictvím čisté mobility. Představení strategie se účastnili hosté v čele s místopředsedou vlády Janem Hamáčkem a hejtmanem Královéhradeckého kraje Jiřím Štěpánem. Součástí programu byl také tematický workshop pro zástupce státní správy a regionální samosprávy.

 Denně nám tu projede 25 tisíc automobilů a 6 tisíc kamionů. Frekventované dopravy se mávnutím kouzelného proutku sice nezbavíme, ale existuje spousta dalších řešení, jejichž výsledkem je snížení množství škodlivého CO2 a na nichž můžeme začít pracovat třeba hned dnes odpoledne, komentoval vůli města spolupracovat s ČEZ ESCO starosta města Náchod Jan Birke.

 Bude nám ctí pomoci městu Náchod s přípravou projektů z oblasti moderní nízkoemisní energetiky, která přináší městům velké výhody při dosahování úspor i zvyšování kvality života obyvatel. Nabízíme třeba monitoring spotřeby veřejných budov a její optimalizaci, plán komplexního řešení elektromobility ve městě a další konkrétní kroky směřující k redukci emisí vypouštěných do ovzduší, říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

 Během následujících měsíců dojde k mapování konkrétních příležitostí pro společné inovativní projekty. Oblast spolupráce může zahrnovat také vytipování střech bytových domů nebo škol a školek pro osazení fotovoltaickými panely, optimalizaci veřejného osvětlení, případně modernizace kotelen městských objektů a instalace kogeneračních jednotek s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla. Do spolupráce na některých projektech je přitom možné zapojit i další města a obce v regionu Kladského pomezí.

 V řadě případů je možné investice splácet přímo z dosažených úspor za energie (tzv. formát EPC). Výše úspor se obvykle pohybuje od 15 do 50 procent. Jen loni EPC projekty ČEZ ESCO ušetřili českým městům a obcím 215 milionů korun. Zároveň uspořily celkově 34 000 tun ekvivalentu emisí CO2.

 Kontakt pro média:

Nina Adlof

tisková mluvčí města Náchoda

nina.adlof@mestonachod.cz, T: 736 613 427

 Šárka Lapáčková Beránková

mluvčí ČEZ

sarka.berankova@cez.cz, T: 602 415 282

 

-------------------------------------------------

O Statutárním městě Náchod:

Náchod nacházející se na severovýchodě Královéhradeckého kraje je největší město tzv. Kladského pomezí. Téměř dvacet tisíc obyvatel žije na ploše cca 33 km2. Město bylo založeno v roce 1254 a dnes je přirozeným historickým, turistickým, správním a průmyslovým centrem celé oblasti. Starostou města je Jan Birke.

 O ČEZ ESCO:

ČEZ ESCO (Energy Service Company), dceřiná společnost ČEZ, která komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí. Zajišťuje dodávky elektřiny, plynu a tepla, energetické audity a energetické poradenství, výstavbu elektrických zařízení, kogeneračních jednotek a střešních fotovoltaických elektráren. Pro řadu zákazníků také jejich energetická zařízení provozuje a poskytuje služby týkající se údržby a servisu. ČEZ ESCO je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. ČEZ ESCO má téměř 2000 zaměstnanců a patří do něj firmy AirPlus, AZ KLIMA, Bytkomfort, ČEZ Distribúčne služby, ČEZ Energetické služby, ČEZ ENERGO, ČEZ LDS, ČEZ Solární, ČEZ Slovensko, E-Dome, Easy Power, Energocentrum Vítkovice, ENESA, HORMEN, KART a KLF-Distribúcia.

 

Šárka Lapáčková Beránková , mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Fotogalerie


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688