BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  28.08.2019 10:45:06

Velká analýza stříbra - kdy mu dojde dech?

Včerejší růst stříbra o více než 3 % překvapil mnohé obchodníky, kteří již vyhlíželi slibně vypadající shortovou příležitost. Stříbro tímto růstem naprosto dominovalo skupině drahých kovů, na takovou rally nestačilo palladium ani zlato

 Ještě před analýzou stříbra se podívejme na platinu, která je z drahých kovů aktuálně nejslabší, zato nabízí největší příležitost na budoucí posilování.

Srovnání platiny a stříbra

Na obrázku výše se snažím demonstrovat fakt, že platina, i když je mnohdy více považována za průmyslový kov než za kov cenný, se pohybuje s trendy drahých kovů.

 Prosinec 2011 vytvořil na obou dvou komoditách jasné dlouhodobé high, prosinec 2015 zase jasné low. Z přiloženého obrázku je platina tou komoditou, která je aktuálně slabší a z daleka nekopíruje aktuální růstovou rally stříbra nebo zlata.

 To nás může přivádět k otázce, zda je růst zlata a stříbra oprávněný, nebo zda jsou tyto drahé kovy aktuálně využívány spíše jako bezpečné přístavy v době zvýšených obav na trzích a spolu s klesající nervozitou budou klesat také.

Daily graf stříbra

Tento týden patří stříbru, které se dostává na hodnoty z dubna roku 2017.

Velcí spekulanti 

Velcí spekulanti jsou tzv. net long, tedy drží více pozic do longu než do shortu. Čísla z posledního COT reportu ukazují, že se tato skupina obchodníků stále nachází na vysokých hodnotách a své longy dál navyšují. Report poskytuje data z minulého úterý a je pravděpodobné, že se v dalším reportu objeví ještě vyšší číslo čistých pozic large traders.

Hedgers 

Skupina zajišťovatelů, tzv. Hedgers, jsou na vyhrocených hodnotách, silně net short. Proti vysokým hodnotám samotné komodity se zajišťují prodejem futures kontraktů. Prostor pro možný další pokles, tedy další navyšování shortových pozic, by se zde jistě našel.

Poptávka

Poptávka po stříbru ustavičně klesá a vytváří jednu z největších divergencí, kterou bychom dnes na komoditách našli. Tato silná divergence není vůbec obvyklá a předesílá možnost budoucího rychlého poklesu. Z obrázku výše si lze všimnout opačné situace na začátku května, kdy poptávka po stříbru prudce vzrostla a cena samotné komodity ji po měsíci začala následovat.

Poměr zlato/stříbro 

Analýzu bych zakončil zajímavým grafem, zobrazujícím poměr mezi cenou zlata a stříbra. Tento poměr je zobrazen v horní polovině výše přiloženého obrázku a říká nám, že 1 unce zlata je aktuálně 85x dražší než 1 unce stříbra.

 Za prvé zde máme potenciál pro snížení takto extrémního poměru například tím, že cena stříbra vzroste a zlato se usadí na aktuálních hodnotách. Scénářů je ovšem více.

 Za druhé jsem do grafu vyznačil oblasti, kdy byl poměr mezi zlatem a stříbrem vyhrocen a co se následně stalo s cenou stříbra. V minulosti došlo vždy k růstu ceny stříbra tak, jako k němu dochází nyní.

Komodita vysílá smíšené signály jak na stranu long, tak na stranu short.

 Ke stříbru bychom momentálně mohli přistupovat tak, že se jedná o silně volatilní komoditu, kterou sleduje celý investorský svět a zobchodování této příležitosti je velmi rizkové.

 Tento článek má pouze informativní a edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako investiční či obchodní doporučení. 

 

BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

Více informací na: www.bossa.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.03.2024Severovýchodní obchvat Benešova: kdy dojde k jeho realizaci? Město Benešov (benesov-city.cz)
12.07.2015Růstu české inflace brzy dojde dech Ekonomický deník (Ekonomický deník)
24.07.2014DOŠEL PLYNU DECH? Ing. Jaroslav Brzoň (Best Buy Investments, a.s.)
27.01.2014Došel euru dech? Martin Bělohradský (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688