Olívia Lacenová (xPartners)
Okénko investora  |  22.07.2019 15:31:12

Investiční bublina v podobě akcií Boeingu splaskla

 

V průběhu minulého týdne zasáhla akcie společnosti Boeing zpráva, že letadla 737 Max, které byly vyřazené z provozu kvůli chybě softwaru a dvěma leteckým nehodám, zřejmě nebudou moci létat až do roku 2020. Akcie firmy, které od vypuknutí skandálu značně oslabily, reagovaly další mírnou korekcí. Odepsaly si 0,8 procenta a klesly na hodnotu kolem 362 USD za akcii. Do červených čísel se pak dostaly až závěrem týdne poté, co firma oznámila, že si kvůli problémům spojeným s tímto skandálem odepíše 4,9 miliardy USD.

Před začátkem obchodování v reakci na zveřejněnou informaci akcie firmy v pátek ztrácely 2,3 procenta. Obchodní den však nakonec uzavřely v zelených číslech na hodnotě kolem 377 USD za akcii. Důvodem posílení byla zřejmě informace o tom, že firma počítá s dřívějším termínem, než byl původně odhadovaný návrat letadel 737 Max do provozu, což uklidnilo investory. Podle předpokladu Boeingu odstartuje schvalování návratu strojů regulátorem již začátkem čtvrtého čtvrtletí.

Společnost musí čelit nárokům na kompenzaci za zrušené lety, které vznikly po odstavení problematických strojů Boeingu. A právě na to použije výše zmiňovanou sumu, kterou si odepíše v druhém čtvrtletí 2019, což znamená, že příjmy a zisk společnosti před zdaněním klesne o 5,6 miliardy USD. Celkové hospodářské výsledky však firma zveřejní až 24. července.

Po uveřejnění informace o havárii letadla v Etiopii začátkem března se hodnota akcií pohybovala na úrovni kolem 440 USD za akcii. Po zveřejnění zpráv, že nejen letadlo v Etiopii, ale i v Indonésii, kde zahynulo celkem 346 lidí a havárie byla způsobena kvůli softwarové chybě strojů společnosti Boeing, následně prudce ztrácela na ceně. Na nejnižších úrovních se akcie obchodovaly v polovině května, kdy cena dosahovala okolo 337 USD za akcii. Celkově se hodnota společnosti na kapitálových trzích od březnové nehody propadla o více než 16 procent.

I když to momentálně vypadá tak, že akcie Boeingu mají to nejhorší za sebou, nemusí to být nevyhnutelně pravda. Její vyhlídky do budoucna se zatím nejeví příliš pozitivně.

Problémový model 737 MAX je totiž pro firmu klíčový. Tvoří až 43 procent dodávek, které v prvním půlroce 2019 klesly o 37 procent. V praxi to znamená, že se firma musí vyrovnat nejen s vysokým odškodným pro aerolinky, kterým způsobila provozní problémy, ale i s tím, že nové objednávky na model jsou mizivé. Pokud Boeing co nejdříve tento problém nevyřeší, tržní hodnota firmy může spadnout o mnohem více, než byl propad, kterého jsme byli svědky v posledních měsících.

Taktéž je třeba vzít v úvahu fakt, že Boeingu rostou výdaje na výzkum a vývoj kvůli nápravě chybného softwaru, který byl následkem zmíněného leteckého neštěstí. Federální úřad pro letectví (FAA) našel koncem června další potenciální problémy, jejichž odstranění by mělo trvat přibližně do září. Pokud se firmě nepodaří do této doby problémy odstranit a dostat stroje co nejdříve zpět do provozu, může to znamenat další dodatečné náklady na odškodnění zasažených aerolinek a celkové prohloubení momentální „krize“ spojené s nedůvěrou investorů a veřejnosti vůči firmě. 

Olívia Lacenová

Hlavní Analytik xPartners

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

27.09.2023Zima na trhu NFT: splaskla další bublina? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688