Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.06.2019 09:39:10

Víkendář: Skutečný produkt je znatelně vyšší než oficiální čísla

Hrubý domácí produkt ve skutečnosti neměří celkovou ekonomickou aktivitu v zemi, ale zboží a služby, které jsou prodávány a kupovány na trzích. Na svém populárním blogu The Conversable Economist na to poukazuje Tim Taylor s tím, že svým studentům vždy zdůrazňuje následující: Pokud si doma uklidíte, uvaříte jídlo, hlídáte děti či posekáte trávník, tato „výroba v domácnosti“ se do HDP nepočítá. Jestliže si ale na to vše někoho najmete, tyto aktivity se v produktu objeví. Ekonom se poté věnuje odhadům toho, jak vysoký by byl produkt v případě, že by se do něj započítala „produkce domácností“.

Taylor si všímá, že americká Bureau of Economic Analysis zveřejňuje vedle HDP „satelitní účty“, které obsahují širší odhady ekonomické aktivity. A ekonomové Danit Kanal a Joseph Ted Kornegay nyní zveřejnili studii „Accounting for Household Production in the National Accounts: An Update, 1965–2017“, která se zabývá stejným tématem. Základem odhadů produktu zahrnujícího i činnosti prováděné v domácnostech je čas, který na ně domácnosti věnují. A následně odhad tržního nákladu tohoto času.

Zmíněné studie tvrdí: „Z domácích aktivit jsou nejvýznamnější ty, které nelze na trhu přímo pořídit. Výpočet je založen na odhadu počtu hodin, které jsou věnovány domácím pracím, vaření, zahradničení, nakupování, péči o děti a cestování. Tržní hodnota těchto aktivit je pak počítána pomocí mzdy pomocníků v domácnostech a na základě odhadovaného počtu odpracovaných hodin. Jde tedy o přístup založený na tržních hodnotách.“

Taylor poukazuje na to, že podle této metody byl americký produkt roku 1965 o 37 % vyšší než oficiální čísla. A produkt roku 2017 byl vyšší o 23 %. „Pokud jste se tedy někdy provinili tím, že používáte produkt na hlavu jako hrubé měřítko bohatství společnosti (tento hřích jsem já spáchal několikrát), pak vězte, že započítání produkce domácností ukazuje na vyšší životní standard než konvenční měřítka,“ píše k tomu Taylor.

Nabízí se ale otázka, proč mělo započítání produkce domácností na produkt větší dopad před několika desetiletími. Taylor tvrdí, že domácí aktivity již dnes nejsou tak významné, protože více žen je dnes zaměstnáno. Tudíž výrazně klesl zejména počet hodin nezaměstnaných žen odpracovaných v domácnosti.

Zmíněná studie také ukazuje, že růst rozšířeného HDP je pomalejší než růst běžně užívaného měřítka produktu. Ten se v nominálním vyjádření mezi lety 1965–2017 pohyboval v průměru na 6,5 %, zatímco rozšířený HDP rostl o 6,3 %. Klesající počet odpracovaných hodin v domácnostech totiž znamená, že „tato část ekonomiky se zmenšuje“.

„Jako u každého ekonomického ukazatele i zde platí, že konkrétní číslo má omezenou vypovídací schopnost a je lepší se dívat na více indikátorů najednou. Ve studii je prezentován jen konkrétní odhad, nenalezneme tam hypotézy o tom, proč k danému vývoji dochází. Pravděpodobně jde ale o odraz více faktorů, jako je menší počet dětí v rodinách, nové technologie, jako jsou myčky nádobí a mikrovlnné trouby, a také větší sklon k nákupu služeb včetně jídel v restauracích či úklidu,“ uzavírá Taylor.

Zdroj: The Conversable Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688