Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  13.06.2019 13:59:26

Budoucnost ropy mají ve svých rukou Spojené státy a potažmo Rusko

Několik turbulentních týdnů máme za sebou na trhu s ropou. Ropa WTI od konce dubna do včerejšího close ztratila přes 15 dolarů a opět se opakuje scénář z konce minulého roku, kdy se investoři obávali přebytku ropy a zpomalení růstu globální ekonomiky. Nejistota kolem vývoje obchodních vyjednávání mezi USA a Čínou by mohla poslat ropu až na 45 dolarů za barel. Za dva týdny proběhne ve Vídni klíčové setkání OPEC+, kde se bude jednat o produkční politice na dalších 6 měsíců.

Fundament na ropném trhu se za posledních několik týdnů příliš nezměnil, ovšem trochu více zesílil a sentiment investorů se zhoršil. Fundament v podobě produkčních škrtů ze strany ropného kartelu OPEC a OPEC+ zůstává beze změny, když v měsíci květnu členové kartelu pumpovali 30,09 mil. barelů denně. To je nejméně od února roku 2015 a pozornost investorů se nyní bude ubírat právě k nadcházejícímu zasedání kartelu 25. a 26. června ve Vídni. Tam by měla být probírána produkční politika na následujících 6 měsíců. Prodloužení stávajíc škrtů se vzhledem k aktuální situaci na ropě zdá být téměř jistotou. Nejistá zůstává účast Ruska, které stále nepotvrdilo, zda její zástupce do Vídně dorazí. Reálně tak existuje riziko, že ačkoliv OPEC dosáhne konsenzu v produkční politice, bez účasti Ruska bude bezvýznamné. Na posledním setkání OPECu v prosinci kartel nemohl dosáhnout dohody, dokud nesouhlasilo s podmínkami právě Rusko. Je tedy zcela možné, že bez podpory Ruska nebudou menší producenti jako Irán a Venezuela chtít novou dohodu podpořit.

Cena ropy za posledních několik týdnů ztratila přes 13 dolarů a opět se na propadu z velké části podepsal horšící se sentiment v globální ekonomice a obavy investorů ze zpomalení růstu poptávky po ropě. Eskalace obchodního konfliktu mezi USA a Čínou a hrozba nedosažení dohody postupně roste, s čímž je v ohrožení apetit po ropě. Ropa WTI by tak klidně mohla klesnout až na 45 dolarů za barel, nebudou-li záležitosti kolem obchodního sporu dořešeny.

Další důležitou proměnnou je rostoucí americká ropná produkce. Ta minulý týden rostla na 12,3 mil. barelů za den, a ačkoliv mírně klesla, stále se drží blízko rekordních úrovní. S rostoucí produkcí rostou také americké zásoby ropy, ty se za minulý týden dostaly na 485,5 mil. barelů. Posledních několik týdnů tak znovu vyvolalo obavy z nadbytku ropy, což v kombinaci s možným poklesem poptávky po ropě dostává její cenu pod výrazný tlak.

Sankce na Irán, které mají dostat zemi pod silný ekonomicky tlak, podle oficiálních čísel prozatím splňují svůj účel. I když byla za poslední týdny kauza kolem iránské produkce odsunuta na druhou kolej. Iránská produkce podle agentury Reuters v květnu klesla pod 400 000 barelů za den. Pro porovnání minulý rok ve stejnou dobu byla iránská produkce na 2,5 mil barelů. Ze Spojených států dokonce dorazila zpráva, že od sankcí Teherán na tržbách z ropy ztratil přes 10 mld. dolarů. Iránský prezident upozornil, že oficiálně bude pokračovat v dovozech její ropy Japonsko.

Od nejnižších úrovní od ledna letošního roku se ve čtvrtek podařilo ropě odrazit kvůli možnému útokům na tankery v Ománském zálivu. Poškozeny byly dva tankery, evakuováno přes 40 lidí. Důvod požárů zatím není známý, žádná skupina se k útokům prozatím nepřihlásila. Ropa WTI zpevňuje směrem k 53 dolarům za barel, zatímco Brent testuje úrovně nad 62 dolary. Jedná se však o zprávu, která bude mít pouze krátkodobý dopad a klíčové bude, jakým způsobem se budou vyvíjet výše zmíněné fundamenty a to především obchodní válka a americká produkce.

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688