TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.05.2019 23:03:52

Stát chystá velké změny u zubařů, zubaři mají ošetřovat všechny na pojišťovnu. Uleví se hlavně dětem

 
 


Už příští rok se malí pacienti dočkají velkých změn u zubaře. Děti si mnohdy ze zubařského křesla odnáší nepříjemné zážitky a ty je můžou pronásledovat celý život. Stomatologové teď budou moci využívat ve větší míře rajský plyn, který jim budou pojišťovny proplácet. Dohodly se na tom ministerstvo, stomatologická komora i pojišťovny.

Že by mu stomatolog řekl, že je vše v pořádku, se mnoha dětem u zubaře nepoštěstí. Podle prezidenta České stomatologické komory jsme v péči o dětské zuby oproti jiným vyspělým státům pozadu. A to třeba i ve využití klasických anestetik.

"Ve světě u sedací dětí platí, že dostanou rajský plyn," řekl na tiskové konferenci prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Podle odborníků je rajský plyn, neboli oxid dusný, zcela bezpečný. Dítě během několika vdechů uklidní. Nově ho pojišťovny zubařům budou proplácet. 

"Pro ministerstvo je zásadní, abychom zajistili tuto veřejnou službu, aby skutečně stomatologové ošetřovali za úhradu z veřejného zdravotního pojištění," komentoval změnu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). 

Podle Šmuclera je rajský plyn rozumné a pro děti, které mají ze zubaře strach, šetrné řešení. Někteří zubní lékaři si ale myslí, že rajský plyn není potřeba. Ale je nutné to s dětmi umět.

"Dovoluji si říct, že zvládnu prakticky každého, i ty úplně nezvladatelný, který se třeba předtím ošetřovali jenom v celkových narkózách," věří stomatoložka Danuše Draškovičová.

Od příštího roku nás podle ministerstva čeká změn daleko víc. Například praktičtí lékaři budou mít větší kompetence - řešit by tak měli obezitu pacientů anebo prediabetiky. Změny se budou týkat i budoucích matek.

 

Sehnat zubaře je nadlidský výkon

Stále více lidí má problém vůbec zubaře najít. Nejkritičtější je situace v malých městech. Obce se snaží lékaře motivovat, třeba v Hejnicích investoval obecní úřad milion do zubní ordinace, dva a půl roku ale marně hledá zubaře.

A problémy jsou i s pohotovostí, protože stomatologové nejsou příliš ochotní na nich sloužit. "Ačkoliv máme povinnost účastnit se zubní pohotovostní služby, tak není to nijak vymahatelné. V tuto chvíli slouží pro Liberec, Jablonec a okolí 7 zubařů," uvedl primář Ústní, čelistní a obličejové chirurgie v Liberci Ladislav Dzan.

Podle primáře čelistní chirurgie by to šlo vyřešit přenesením povinnosti zajistit pohotovost z krajských úřadů na stomatologickou komoru. Ta má větší možnosti, jak lékaře ke službám donutit. Tento model funguje třeba v Rakousku či Německu.

Začátky pro mladé zubaře ale nejsou jednoduché. Na rozjetí praxe potřebují velký kapitán. Vybavení ordinace vyjde na několik milionů!

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688