Redakce (Kurzy.cz)
Z domova  |  15.04.2019 00:00:00

Pardubice: Startují zápisy do mateřských školek

15.4.2019 | Zápisy do základních škol mají děti za sebou, nyní jsou na řadě zápisy do mateřinek. Přihlášky se přitom nevydávají v tištěné podobě v mateřských školách, rodiče si je od zítřejšího dne mohou vyplnit on-line prostřednictvím webové aplikace zapisy.pardubice.eu, kde se mimo jiné dozví, jak při zápisu postupovat krok za krokem.

Radnice ilustrační foto

„Velkou výhodou tohoto systému je, že je absolutně transparentní. Rodič bude moci v aplikaci sledovat počet volných míst i na jakém místě se jeho dítě na všech požadovaných školkách pohybuje. Pokud zákonný zástupce dítěte nemá přístup k internetu nebo tiskárně, i zde máme řešení. Elektronickou žádost je možné vyplnit na kontaktních místech, buď přímo v budově Magistrátu města Pardubic na odboru školství, kultury a sportu (Štrossova ulice čp. 44), nebo v každé mateřské škole,“ informuje o možnostech zápisů do pardubických školek náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký s tím, že zápisy pro školní rok 2019/2020 do mateřských škol zřizovaných městem se budou konat ve dnech 6. a 7. května 2019.

Rodiče se podávání žádostí nemusí bát, přihlásit svého potomka do MŠ je jednoduché. Stačí vyplnit si tolik žádostí, kolik mají vybraných MŠ, vytisknout je, nechat si je potvrdit od lékaře a donést v den zápisu do dané mateřské školy. „Dítě může být přihlášeno do libovolného počtu mateřských škol. Do každé z nich se však musí zákonný zástupce s žádostí potvrzenou dětským lékařem dostavit osobně. Při vyplňování žádosti je ve formuláři vyčleněno místo pro zapsání tří škol v pořadí preferencí. Rodičům doporučuji, aby preference jimi vybraných školek pečlivě zvážili, jelikož v další fázi zápisu nebude možné pořadí změnit,“ podotýká náměstek Rychtecký.

Zájmem města coby zřizovatele všech školek je umístit k předškolnímu vzdělávání děti tříleté a starší, tedy ty děti, které mají v mateřinkách vytvořené podmínky ke vzdělávání po stránce personální i provozní. Pro letošní zápisy je pro děti připraveno ve 30 mateřských školách téměř 900 volných míst. „Přednostně budou do mateřských škol přijímány děti s trvalým pobytem ve spádovém obvodu mateřské školy, jelikož i v Pardubicích platí dle zákona Vyhláška o spádových obvodech mateřských škol. Také v případě mateřinek budou ředitelky na základě stanovených kritérií stejně jako na pardubických základních školách hodnotit vedle trvalého pobytu i skutečné bydliště. Doporučuji tedy pardubickým rodičům, aby s sebou k zápisu vzali například výpis z katastru, nájemní smlouvu či jiný doklad potvrzující, že mají na uvedené adrese užívací právo a skutečně tam bydlí,“ objasňuje náměstek Rychtecký. Výjimkou jsou speciální třídy, na které se spádové obvody nevztahují.

Povinnost předškolního vzdělávání pro předškolní děti je stanovena zákonem. V letošním roce to platí pro děti narozené do 31. srpna 2014. Tato povinnost se vztahuje i na cizince, kteří na území České republiky pobývají dobu delší, než je 90 dnů. Zákonný zástupce, který takové dítě k povinnému předškolnímu vzdělávání nepřihlásí, se tedy dopouští přestupku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688