Finance  |  06.08.2002 13:09:39

Nasdaq uzavřel na letos nejnižší úrovni !!!

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Úterý 6. srpna 2002

Spojené státy



Nasdaq uzavřel na letos nejnižší úrovni.

Spojené státy

První obchodní den nového týdne navázal na trend z konce týdne minulého a akciové trhy opět ztrácely. Trhy tak zaznamenaly čtvrtý pokles v řadě. DJIA odepsal 3,24%, Nasdaq 3,36% a S&P 3,43%. Index technologického trhu Nasdaq už tak ztratil 92% svého přírůstku, který zaznamenal od roku 1997 a rovněž uzavřel 2,5 % pod svým letošním červencovým minimem.

K ne příliš přesvědčivým makroekonomickým údajům prezentovaným v minulém týdnu se v pondělí přidal rovněž Index institutu řízení dodávek pro nevýrobní sektor, který v červenci poklesl na 53,1 % z červnových 57,2 %. Ekonomové přitom očekávali pokles na zhruba 55,0 %.

Pod silným prodejním tlakem se včera obchodovaly bankovní tituly, a to především díky citelnému oslabení Citigroup (-7,2 %) a J&P Morgan Chase (- 6,2 %). Investiční dům Lehman snížil u obou titulů cílové ceny a opětovně upozornil na možná rizika v souvislosti s loňským bankrotem obchodníka s energetickými komoditami Enron.

Lehman Brothers rovněž snížil své investiční doporučení na akcie společnosti Cisco Systems /CSCO/, a to ze „stron buy“ na „equal weigh“ s cílovou cenou v rozmezí 14 až 15 dolarů. Cisco bude dnes po uzavření trhu oznamovat výsledky svého hospodaření za čtvrté účetní čtvrtletí.

Společnost Procter & Gamble oznámila včera výsledky svého hospodaření za 4Q. Zisk na akcii dosáhl 0,64 USD a tržby vzrostly o více než šest procent (z loňských 9,58 mld. na 10,7 mld.) Ve stejném období loňského roku zaznamenal P&G ztrátu ve výši 0,23 USD/akcie. Výsledky hospodaření tak byly mírně lepší než se očekávalo. Akcie P&G však s ohledem na včerejší vývoj na trhu ztratily téměř 3 procenta a uzavíraly obchodování na 87,44 USD.

V poklesu pokračovaly akcie společnosti Walt Disney /DIS/, které po pátečním 9% propadu silně poklesly i v pondělí, a to o dalších 6,8 procenta. Společnost byla označena jako potenciální adept na snížení svého dlouhodobého investičního ratingu ze strany agentury Moody's. Ratingová agentura S&P již zařadila společnost Walt Disney mezi tituly se zvýšením investičním rizikem.

Akcie koncernu Philip Morris /MO/ posílily během včerejší obchodní seance o více než 5 procent. Na „vině“ je především nařízení nejvyššího kalifornského soudu, který nepřipustil možnost retroaktivního působení antitabákových procesů a zákonů. Představitelé koncernu na základě tohoto rozhodnutí uvedli, že by na jeho základě mohli zvrátit vývoj tří nedávných „kuřáckých“ soudních sporů.

Česká republika

Včerejší obchodování na pražské burze proběhlo v kontextu vývoje na zahraničních trzích. Index PX-50 tak uzavřel za průměrného objemu obchodů se ztrátou 2,3 %.

Podle vyjádření ministra průmyslu J. Rusnoka nedojde s největší pravděpodobností k privatizaci energetické společnosti ČEZ v následujících dvou letech. Rusnok svůj postoj opírá o názor, že vyjma důvodu fiskálního, který nepovažuje v tuto chvíli za rozhodující, není pro brzký prodej ČEZu žádný pragmatický důvod. Akcie ČEZu reagovaly na toto prohlášení více než 4,5 % poklesem.

Jak uvádí vládní programové prohlášení, měl by se schodek veřejných rozpočtů v roce 2006 pohybovat mezi 4,9 až 5,4 procenty a v následujících letech by měl začít klesat. Ministerstvo financí počítalo původně se schodkem 5,5 až 5,6 procenta. I přes toto snížení by však schodek veřejných rozpočtů překonal více než 1,5x požadavek maastrichtských kritérií na vstup do Evropské měnové unie, do které by Česká republika měla podle ministra financí B. Sobotky vstoupit do roku 2010.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Miroslav Dohnal

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688