Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  12.12.2018 12:55:47, aktualizováno 15.12.2018 09:06:56

Sázky na pokles akcií CETV klesly na nejnižší úroveň v této dekádě


Po úterním uzavření trhů zveřejnily americké burzy pravidelné půlměsíční reporty týkající se tzv. short pozic. Ukázalo se tak, jak v posledních týdnech divoký vývoj na Wall Street ovlivnil rozhodování shortařů. Z aktuálních údajů lze vyčíst především uzavírání krátkých pozic u titulů obchodovaných na Nasdaq.

Na této burze totiž také v druhé polovině listopadu celkový objem shortů dále klesl, tentokrát o 0,43 % na 8,583 mld. akcií. Tedy na nové nejnižší úrovně od konce srpna. Na NYSE po poklesu shortů z první poloviny listopadu došlo tentokrát k nevýraznému nárůstu o 0,16 % na celkových 15,872 mld. akcií.

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na CETV strmě klesly

Akciím mediální Central European Media Enterprises (CETV) se letos vůbec nedaří. V druhé polovině listopadu se propadly na více než 1,5 letá minima. Po následném nádechu se v prosinci na daná minima navrátily. Nyní se ukázalo, že zmiňovaný listopadový pokles využila značná část shortařů k uzavření svých pozic.

Ty totiž ke konci listopadu činily celkem jen 1,83 milionu akcií, tedy vůbec nejméně minimálně od roku 2010. Oproti stavu z poloviny listopadu se jednalo o pokles o téměř 634 tisíc akcií! Výraznější redukci sázek na pokles titul registroval naposledy loni v druhé polovině září, kdy došlo v tomto ohledu ke skokovému snížení z téměř 5 mil. akcií na cca 2,8 mil. akcií CETV.


Motivační program CETV

Dá se říci, že nejvyšší manažeři CETV si v úvodu prosince přišli na předčasný vánoční dárek. Poté, co naposledy v létě zdarma získali statisíce akcií CETV na základě dřívějších „opcí“ (více zde), nyní obdrželi další práva. Šéfové Michael Del Nin a Christoph Mainusch mohou v následujících zhruba 3 letech získat každý po téměř 157 tisících akcií CETV. Podobně viceprezident Daniel Penn více než 78 tisíc akcií CETV a finanční ředitel David Sturgeon téměř 63 tisíc akcií CETV.

Fyzické získání zmiňovaných akcií managementem je závislé na splnění hospodářských výkonnostních cílů CETV, které stanovuje příslušný firemní výbor. První čtvrtinu akcií z daných práv mohou manažeři obdržet v úvodu března roku 2021.

Doplnit lze, že především tento rok z hlediska přidělených benefitů pro vedení společnosti byl velmi štědrý. „Restriktivní“ motivační akcie v řádech statisíců získal management totiž již v březnu a následně v červnu. Po již výše v článku zmiňovaném následném fyzickém přídělu akcií CETV v létě, manažeři disponují nemalým vlastnictvím akcií. Nejvíce oba dva šéfové, každý po více než 700 tisících akcií CETV.

Shorty na akciích Tesla klesají nepřetržitě od poloviny října

Dalších více než 1,4 milionu short akcií Tesla (TSLA) ubylo v druhé polovině listopadu. Investoři tak ponechali short již „jen“ 27,36 milionu akcií Tesla. Je to tak již zhruba o milion akcií méně, než dosud činily letošní vůbec nejnižší sázky na pokles titulu z poloviny března.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688