Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.01.2019 15:41:05

Fed pochopil, že „lepší pozdě, než nikdy“. Trhy ale stále skeptické

Fed překvapil trhy, když na svém prosincovém zasedání nenaznačil, že přijde přestávka v utahování monetární politiky. Ze zpětného pohledu to byla pravděpodobně chyba,“ píše na stánkách Financial Times investor a ekonom Gavyn Davies. A dodává, že šéf Fedu Jay Powell na tuto chybu následně reagoval zmínkou o tom, že FOMC si může dát v dalším monetárním utahování přestávku.

Podle investora trhy po prosincovém zasedání ukazovaly, že politika centrální banky v roce 2019 bude pravděpodobně vzhledem k jejím cílům v oblasti nezaměstnanosti a inflace příliš utažená. Z tohoto pohledu nebyly „úplně mylné“ komentáře amerického prezidenta Donalda Trumpa, který Powella kritizoval a ten nakonec „svou chybu implicitně uznal“.

Davies tvrdí, že americkou a globální ekonomiku ke konci minulého roku postihly hned dva šoky. První ve formě slábnoucí poptávky v Číně, kterou potvrzují i modely investiční společnosti Fulcrum. Tento vývoj se následně projevil i v USA například na sentimentu firemního sektoru. A druhý šok se dostavil ve chvíli, kdy Fed popsaný vývoj „do značné míry ignoroval a v prosinci nechal svůj výhled v podstatě beze změn“. Navíc došlo k růstu reálných výnosů dluhopisů, což podle Daviese naznačuje, že trhy hodnotily budoucí monetární politiku jako příliš utaženou.

Powell před několika dny uvedl, že celá tato epizoda připomíná vývoj po prosinci roku 2015, kdy Fed zvedl poprvé sazby i přesto, že americká i čínská ekonomika vykazovaly známky slabosti. Následně došlo k prudkému utažení finančních podmínek a Fed musel svou pozici změnit. Davies ale připomíná, že mezi tehdejší a současnou situací existují i významné rozdíly: Tehdy se znatelně více zhoršovaly odhady ochlazení ekonomické aktivity v USA, a i když v případě Číny je situace podobná, nyní nepanují obavy z prudkého oslabování kurzu renminbi. Fed momentálně s indikací pauzy v utahování zřejmě váhal i proto, že v roce 2015 a 2016 bylo v americké ekonomice mnohem více volných kapacit než dnes.

V tom lepším případě si dnes americká ekonomika udrží svou sílu a trhy dospějí k názoru, že Powell měl pravdu a monetární politika je nastavena správně. V tom horším případě budou pokračovat turbulence na trzích, oslabování růstu i inflace a Powell bude muset udělat to samé, co učinila Janet Yellenová v roce 2016. Tedy „téměř úplně eliminovat příklon k utaženější politice“. K tomu koneckonců již vykročil a „trhy si toho bezesporu povšimly“. Nicméně pokles inflačních očekávání spojený se zmíněným růstem reálných sazeb podle Daviese naznačuje, že trhy stále hodnotí politiku Fedu jako příliš utaženou.

Zdroj: FT

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688