Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  08.11.2018 11:02:04

Trump má vyzyvatele! Demokrat Yang chce kandidovat a chce zavést jednotný příjem 1 000 USD pro Američany


Mnozí komentátoři v souvislosti s americkými volbami do Kongresu míní, že stávající republikánský prezident Donald Trump nebude mít při další prezidentské volbě v roce 2020 žádného silného protihráče ani z vlastní ani z opoziční Demokratické strany. Toto přesvědčení se bude zřejmě snažit zvrátit mladý Demokrat Andrew Yang, který chce jít do předvolebního boje s velmi razantní municí v podobě garantovaného nepodmíněného příjmu (UBI) ve výši 1 000 USD měsíčně pro všechny obyvatele USA v produktivním věku 18-64 let.

Podle Yanga si USA mohou takový UBI celkem bez problémů dovolit a mladý Demokrat míní, že právě UBI je cestou, jak by vláda mohla vylepšit život všech Američanů a celé země. UBI by měl vést ke zmírnění všudypřítomného existenčního tlaku, který v mnoha ohledech dusí americkou společnost a měl by zajistit přežití a vytvořit svobodné příležitosti pro všechny, což by mělo zásadním způsobem podpořit celkový rozvoj společnosti. Podle Yanga jsou všechny pozitivní efekty UBI nevypočitatelné a nevyčíslitelné.

Úroveň 1 000 USD měsíčně respektive 12 000 USD ročně není zvolena náhodně a vychází z mnoha expertních odhadů a analýz. Mimo jiné odpovídá zhruba hranici chudoby v USA, která se pohybuje na 12 752 USD ročního příjmu. UBI na podobné úrovni je dostatečně nízký, aby motivoval k hledání práce. Samotný UBI na této úrovni k přežití nestačí.

Podle studií by zmíněný UBI vedl k růstu ekonomiky během 8 let o cca 12,5%.

UBI je podle Yanga nezbytný vzhledem ke změnám ve výrobním procesu. Stálý tlak na rostoucí efektivitu vede v mnoha odvětvích k rostoucí automatizaci, která na druhou stranu snižuje počty pracujících. Odhaduje se, že do roku 2030 automatizace celosvětově zruší cca 75 miliónů do té doby tradičních pracovních míst. Podle odhadů bude třeba změnit pracovní pozice ve 400 miliónech případů.
Jen v rámci OECD je podle odhadů cca 14% respektive 66 miliónů pracovních pozic vystaveno riziku nahrazení automaty ze 70% během následujících 15-20 let. Dalších 32% pracovních míst má riziko automatizace na úrovni 50-70%.

Otázku financování UBI by Yang řešil novým systémem zdanění firem, které budou z rostoucí automatizace nejvíce profitovat. Šlo by rámcově o 10procentní DPH na vytvářené produkty a služby. To by generovalo ročně příjem pro státní pokladnu ve výši 700-800 mld. USD.

Yang zároveň navrhuje, že Američané dostanou na výběr, jestli přistoupí na nový UBI nebo si ponechají stávající podporu již existujících sociálních programů.

Yang také míní, že program UBI bym ohl najít podporu u Republikánů. Mimo jiné proto, že prvním a jediným americkým státem, kde UBI už de facto funguje je Aljaška a ta je hluboce republikánská. Aljaška má obdobu UBI už od roku 1982.





Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 18:01  NATGAS klesá na třítýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
St 17:34  Podmínky nadprůměrné návratnosti Patria (Patria Finance)
St 17:06  Whirlpool posílil o 12 % kvůli fámám o převzetí X-Trade Brokers (XTB)
St 16:43  Akciové trhy: Korekce v Evropě, negativní začátek seance v Americe - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688