Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.11.2018 17:38:04

Američané by evropskou skutečností byli hodně překvapení


Dánský premiér Lars Lokke Rasmussen je pobouřen zprávou, která koluje po Bílém domě a ve které se o jeho zemi hovoří jako o socialistickém státu. Podle Leonida Bershidskyho z Bloombergu by se Dánové podobnými věcmi nemuseli vůbec vzrušovat, protože „rada ekonomických poradců Donalda Trumpa bojuje s domácími levičáky, jako je Bernie Sanders, a hovoří o Dánsku, které existuje jen v představách obou stran tohoto konfliktu“. Přesto stojí za pozornost, že tito ekonomičtí poradci hovoří například o tom, že životní standard leží v Dánsku asi 15 % pod standardem USA a Spojené státy mají mimo jiné také efektivnější systém vzdělávání. Podle zprávy jde o důsledek špatného fungování systému redistribuce a s ním spojených nákladů.

Rasmussen v reakci na tato tvrzení napsal na Facebook, že kdyby spolu měly Spojené státy a Dánsko soupeřit o to, která země má lepší model, „Dánsko by vyhrálo ve všech bodech, protože má lepší rovnováhu mezi svobodou a komunitou.“ K tomu se přidávají „lepší příležitosti v oblasti vzdělávání a zdravotní péče“. USA ale mají podle Rasmussena právo na jedno vítězství: Jsou schopny samy sebe mnohem více vychvalovat.

Bershidsky přitom tvrdí, že dánský premiér je pravicovým politikem a například jeho přístup k imigraci je tvrdší než u Donalda Trumpa. O nějakém socialismu tak nemůže být ani řeči, ale Trumpovi poradci se stejně snažili hlavně zaútočit na Bernieho Sanderse. Ten totiž tvrdí, že dánský systém solidarity brání tomu, aby lidé padali do zoufalství. Sice platí vysoké daně, ale dostávají za to „kvalitu života, které by Američané jen těžko uvěřili“. Právě proto Bílý dům tvrdí, že ve skutečnosti se lidé v severských zemích nemají tak dobře jako Američané.

„Obě strany to se svými argumenty přehání. Sanders například přeceňuje schopnost dánského systému bojovat s chudobou,“ tvrdí Bershidsky a na základě výsledků průzkumu OECD dodává, že ve skutečnosti je mezi mladými Dány více „ekonomického zoufalství“ než mezi mladými Američany. Sanders také nehovoří o tom, že Spojené státy jsou otevřenější k imigraci a dánský sociální systém funguje lépe pro ty, kteří se v zemi narodili. Trumpovi ekonomičtí poradci se zase ohánějí například tím, že v Dánsku je spotřeba jednotlivců o 31 % nižší než v USA, ale nechápou, že to je způsobeno kulturními rozdíly. Dánové mají totiž vysoký sklon k úsporám. Jejich míra úspor v roce 2015 dosáhla 12,2 % HDP, což je jedno z nejvyšších čísel na světě, zatímco v USA dosahuje pouze 3,7 % HDP.

Z uvedeného je také zřejmé, že v řadě oblastí jednoduše nelze říci, která země je lepší, prostě proto, že rozdíly odrážejí postoje společnosti. Dánové například netouží po americkém systému zdravotní péče a je naopak otázkou, zda by jejich systém v USA vůbec fungoval. Pozoruhodné ovšem je, že v průzkumu spokojenosti World Happiness Report z roku 2018 nalezneme Dánsko na třetím místě na světě, zatímco Spojené státy jsou na místě osmnáctém. Bodové rozdíly mezi nimi ale nejsou velké a v podstatě tak můžeme říci, že „obě země jsou svým vlastním způsobem v pohodě“, uzavírá Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688