Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.07.2018 17:39:00

Austrálie má ze sebou 25 let bez recese a možná chystá monetární revoluci

Monetarista David Beckworth poukazuje na novou analýzu, která se zaměřuje na monetární politiku v Austrálii a na to, zda není čas opustit systém cílení inflace. Studie dochází k závěru, že cílení inflace fungovalo v australské ekonomice posledních 25 let dobře. Nicméně v budoucnu mohou podle ní přijít negativní ekonomické šoky, na které by mohlo být lepší reagovat způsobem založeným na cílení nominálních příjmů. Takový posun by mohl znamenat „evoluční změnu v australské monetární politice“.

„Jinak řečeno, tato analýza tvrdí, že cílení inflace je režimem, který už má nejlepší časy za sebou. Já s tím úplně souhlasím. Pozoruhodné ovšem je, že tento argument zaznívá v Austrálii, jejíž ekonomika má za sebou neuvěřitelných 27 let expanze. Částečně jde o výsledek práce Reserve Bank of Australia (RBA), která dokázala úspěšně zvládnout řadu šoků, včetně prasknutí obrovské internetové bubliny, hypotéční krize, komoditního kolapsu a opakovaných obav z vývoje v čínské ekonomice. V Austrálii si naposledy prošli recesí na počátku devadesátých let,“ píše Beckworth.

Ekonom dodává, že „pokud měla nějaká země v letech 2008 a 2009 projít rozvahovou recesí, měla to být právě Austrálie“. Ta si totiž prošla boomem trhu nemovitostí, prudkým zvýšením zadlužení domácností, který předčil vývoj ve Spojených státech. K tomu se pak přidal negativní komoditní šok. Žádná velká recese ale v Austrálii nepřišla. Důvod byl prostý: RBA nikdy nenarazila na nulovou hranici sazeb a udržovala růst nominálních příjmů na trendu. V ekonomice se tedy nevytvořil takový negativní tlak na dlužníky a nominální produkt na rozdíl od USA či eurozóny udržoval trendový růst.

Proč by se nyní měl oficiální cíl RBA měnit, když doposud cílení inflace fungovalo v podstatě stejně jako cílení nominálních příjmů? Podle zmíněné studie hrozí v budoucnu tři systematické posuny: Klimatické změny, příchod další průmyslové revoluce spojený s adopcí nových technologií a také růst významu rozvíjejících se ekonomik v ekonomice globální. Podle autorů studie je pak explicitní cílení nominálního HDP v této situaci lepší. „S tím úplně souhlasím. A dodal bych ještě jeden důvod. V poslední době se nominální produkt přece jen trochu vzdaluje od trendu a cílení inflace tak přestává v tomto smyslu fungovat,“ dodává Beckworth.

Nový Zéland byl první zemí na světě, která začala pracovat s cílením inflace. Na počátku devadesátých let šlo o extravagantní krok. Možná, že i nyní je třeba, aby k novému systému opět nejdřív přešla nějaká menší ekonomika předtím, než se stejným směrem vydají ty velké. Doufejme, že RBA to učiní,“ uzavírá ekonom.

Zdroj: MacroMarketMusing

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688