TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  16.07.2018 09:37:31

Pozor na cestování se zvířaty. Tohle všechno musí splňovat

V době dovolené nemusíte rozhodně nechávat svého domácího mazlíčka doma. Ať už s ním pojedete do zahraničí autem, nebo poletíte, vždy byste měli znát pravidla přepravy zvířat. Mezi ty základní patří pas a očkování proti vzteklině.

Pro některé lidi jsou mazlíčky jako děti, a tak není divu, že bez nich nechtějí odjet ani na kratší dovolenou. Pro zvířata ale platí jiná pravidla, ať už cestujete autem či autobusem, nebo do vysněné destinace letíte. O podmínkách teď informovala Státní veterinární správa (SVS).

Podobně jako lidé musejí mít i zvířata při cestách do zahraničí vlastní pas. Pořídíte ho u schváleného veterinárního lékaře. V dokladu musí být uveden chovatel, který zvíře doprovází. Pokud jde o někoho jiného než majitele, potřebuje také jeho souhlas.

Zároveň musí být mazlíček označen mikročipem splňujícím příslušné normy. Pokud máte doma už staršího společníka, uznává se také tetování. Ale pouze v případě, že je čitelné a navíc bylo prokazatelně provedeno před červencem 2011. Cestovat můžete maximálně s pěti "menšími" zvířaty. Výjimkou jsou speciální akce jako třeba soutěže.

Zvířata, která jsou starší 12 týdnů, musí mít také platné očkování proti vzteklině. "Cestovat může zvíře až 21 dní po jeho provedení nebo v případě přeočkování, které proběhlo ještě v době platnosti předchozího očkování, hned," informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Všechna tato pravidla platí pro cestování se zvířaty "v zájmovém chovu" do zemí Evropské unie. Jde o běžné domácí mazlíčky, jako jsou psi, kočky, fretky, morčata nebo třeba králíci. Do Velké Británie, Irska, na Maltu či do Finska pak musí být pes odčerven 120 až 24 hodin před překročením hranic.

V případě, že jedete sami autem, už nic dalšího řešit nemusíte. Pokud ale využijete služeb některého z dopravců, je dobré vše domlouvat už při rezervaci jízdenek. Některé společnosti mají omezení pro přepravu zvířat, některé nepřevážejí němé tváře vůbec.

Pokud na dovolenou letíte, musí zvíře i s přepravkou splnit váhový limit osm kilogramů, abyste si ho mohli vzít na palubu letadla. Výjimku mají jen certifikovaní asistenční psi. Při překročení této hranice se váš mazlíček "poveze" v zavazadlovém prostoru, který je ale dostatečně klimatizován.

Stejně jako u pozemní dopravy i u leteckých společností si raději zjistěte, zda vůbec službu přepravy zvířat poskytují. Nejlepší to je nahlásit už při rezervaci letenek. Především nízkonákladové aerolinky vůbec zvířata nepřepravují. Mezi ty patří třeba Ryanair nebo EasyJet.

Pokud cestujete do zemí mimo Evropskou unii, vždy si pravidla pro dovoz zvířat zjistěte. "Buď přímo u kompetentní veterinární autority, nebo na zastupitelském úřadě dané třetí země," doporučuje Vorlíček ze SVS. Jiné podmínky platí také pro přepravu velkých zvířat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Zprávy k cestování








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688