TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  10.02.2018 10:55:26

Boje na Blízkém východě. Izrael sestřelil íránský dron, udeřil v Sýrii

K masivní eskalaci došlo v sobotu brzy ráno na izraelsko-syrské hranici. Izrael sestřelil bezpilotní letoun, který ze Sýrie narušil jeho vzdušný prostor. Dron patřil Íránu, který podporuje syrského prezidenta Bašára Asada. Izrael následně v Sýrii zaútočil na kontrolní stanoviště, odkud byl dron řízen. Při útoku ale přišel o jednu stíhačku F-16, která se zřítila v severním Izraeli.

V sobotu v brzkých ranních hodinách narušil íránský dron startující ze Sýrie izraelský vzdušný prostor. Letectvo židovského státu bezpilotní letoun nad Izraelem sestřelilo.

 

"Identifikovali jsme íránský dron, který odstartoval ze syrského území. Obranné systémy izraelského letectva dron zaměřily a ten byl následně sestřelen helikoptérou letectva. Íránský dron spadl na naše území a je v našem držení," uvedl pro web Haaretz.com mluvčí izraelských ozbrojených sil Ronen Manelis.

 

Izraelské letectvo v rámci odvety vyslalo stíhačky F-16 nad syrské území, kde letadla zničila kontrolní stanoviště, odkud byl dron řízen. Podle mluvčího letectva Jonathana Conricuse se izraelská letadla potýkala s masivní střelbou syrské protivzdušné obrany. "Jedna stíhačka F-16 se zřítila v Izraeli, piloti jsou v pořádku," uvedl na twitteru mluvčí letectva Conricus.

 

Neupřesnil, zda se stíhačka vracející se z mise zřítila vinou technické závady, nebo jestli letadlo zasáhla syrská protivzdušná obrana. Oba piloti byli převezeni do nemocnice, ale nejsou v ohrožení života.

 

Syrská státní média uvedla, že protivzdušná obrana zasáhla více izraelských letadel.

 

Kvůli raketám syrské protivzdušné obrany se na severu Izraele rozezněly sirény varující obyvatelstvo před raketovým útokem. nejprve okolo města Bejt Še´an, následně na Golanských výšinách. Část obyvatel se musela evakuovat do protileteckých krytů. Armáda jim ale již povolila návrat domů.

 

 

 

Írán patří k největším podporovatelům režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Na území Sýrie působí jednotky Íránských revolučních gard i íránské armády, které během téměř pětileté syrské občanské války přišly už o téměř 2 tisíce vojáků, převážně důstojníků, kteří byli nasazení jako poradci u syrských jednotek.

 

Íránskou intervenci v Sýrii nese velmi nelibě Izrael, pro nějž je Írán úhlavním nepřítelem. Kromě Asada totiž Írán podporuje také libanonské hnutí Hizballáh, které si klade za cíl zničení Izraele.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688