Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Z domova  |  30.04.2002 11:12:40

Volební program Cesty změny


Volební program Cesty změny
 
Kontakty:
 

Hlavní kancelář Praha
Perlova 1
110 00 Praha
tel.: 02 216 67 300
fax.: 02 216 67 342
info@cestazmeny.cz

Regionální centrum Morava
Starobrněnská 13
602 00 Brno
tel.: 05 422 18886
fax.: 05 422 18886
info@cestazmeny.cz

 
Na prahu nového milénia přichází politická strana CESTA ZMĚNY s programem pro budoucnost této země, pro její perspektivu, která zůstává i po více než deseti letech od listopadových změn nevyužita. Česká republika potřebuje v současné době nové silné politické vedení. Kvalitní a zkušený tým, který pomůže formovat naši zemi v novém století. Moderní a mladý tým, pod jehož vedením český stát znovu získá takovou pozici v Evropě i ve světě, jež mu náleží. Musíme se zasadit o hodnoty, které tato země vždy představovala, a také usilovně obhajovat její zájmy a zvyšovat její prestiž. CESTA ZMĚNY je politická strana, která je připravena za naši zemi převzít odpovědnost. Za posledních deset let se politické garnitury otočily zády k demokracii a svobodnému trhu. CESTA ZMĚNY je připravena prosazovat zájmy těch občanů, kteří si přejí žít ve skutečně demokratickém státě, v němž budou důsledně uplatňovány zákony a zároveň respektovány občanské svobody.


Tato země potřebuje novou politickou vizi. Cíle neoliberální ideologie jsou v dnešní době již vyprázdněné. Tato ideologie sice úspěšně naplnila úlohu kritika minulých pořádků, avšak zcela se tím vyčerpala a nedokázala pak nabídnout konstruktivní a včasné řešení nově vznikajících problémů ve společnosti.
Občané oprávněně volají po tom, aby požadavky na produktivitu a konkurenceschopnost byly provázeny větší spravedlností a sociální rovností. Kromě uspokojení materiálních potřeb ovšem chtějí realizovat nadosobní cíle a hodnoty. Materiální stránka je důležitá, často i rozhodující, sama o sobě však pro kvalitní život nestačí. Lidé tohoto tisíciletí nechtějí být redukováni na pouhou součástku výkonného soukolí globalizovaného světa.
Je patrné, že současná politika na tyto potřeby občanů dostatečně nereaguje. Přistupuje k nim, jako by pro ně byly důležité pouze děje a skutečnosti v jejich bezprostředním dosahu, a tím dává vzniknout jistému odcizení. Politika se tak redukuje na pouhou administrativu a provoz, bez idejí, hodnot, trvalejších vizí a společenských ideálů. Politika je také ovšem součástí kultury, v níž existuje a jejíž základ spočívá ve zděděné morálce mnoha generací a ve zkušenostech, ze kterých by si měla brát inspiraci, aby dodala lidskému životu hlubší smysl. Pokud chtějí politici tyto potřeby uspokojit, musí na základě hlubokého osobního přesvědčení prosadit etiku a estetiku též v politice.
Rovněž je zapotřebí začít prosazovat v politice pevné hodnoty. Vystoupit nad rámec osobního, zúženého a mnohdy pohodlného vnímání světa a ukázat lidem, že principy svobody, zodpovědnosti, bezúhonnosti, spravedlnosti a solidarity jsou veřejnými statky, jež si zasluhují péči. Podporování těchto hodnot však vyžaduje od každého člověka vůli, odvahu a tvůrčí přístup. Dosud však lidé vidí převážně zneužívání moci, korupci, protiprávní směšování veřejného a privátního, což u nich vyvolává hlubokou apatii a deziluzi.
CESTA ZMĚNY není koncipována ideologicky jako neoliberální v ekonomice či konzervativní v kultuře. CESTA ZMĚNY se především dívá dopředu a vytváří podmínky k takovým krokům, které povedou ke ZMĚNÁM v celé společnosti. Klestí CESTU individuálním i společenským úspěchům, které vedou k naději na svobodnější, spravedlivější a snesitelnější život. Tato nová CESTA hlubokých ZMĚN je zároveň návodem, jak žít dobrý život a slouží všem poctivým a slušným lidem této země.
V centru pozornosti CESTY ZMĚNY je občan. Základním bodem, ze kterého politika CESTY ZMĚNY vychází, je přesvědčení o důstojnosti člověka, respekt k lidské svobodě, přirozenosti a lidským právům. CESTA ZMĚNY se snaží podnítit cestu k osobnímu růstu, pro který je základem lidská svoboda a prostředí liberální demokracie. Rovnost příležitostí a život v tolerantní společnosti jsou toho podmínkou. Aby toto platilo, musí stát zastávat svoji roli efektivně a se zřetelem na obecné blaho. Tato role státu musí však být založena na decentralizaci, řádu, pevných pravidlech, dodržování práv a povinností každého jednotlivce bez výjimky.
CESTA ZMĚNY si je vědoma, že globalizace, nástup moderních technologií a rychlost změn odehrávajících se ve světě vyžadují citlivé vytváření pevné společenské rovnováhy, která podporuje integritu a růst člověka, jakožto klíčového bodu veškerého politického a sociálního života. Chybí-li tato rovnováha, nastupuje ve společnosti netolerance, sociální agresivita a narůstají různé formy rasové nesnášenlivosti a zhoubný nacionalismus. To vše v konečném důsledku ohrožuje život a svobodu každého člověka.

Dnes tedy opět stojíme před nutností dalekosáhlých změn. Jsou to však změny, které přinesou šance pro všechny občany této země. Každému, kdo si nenechá zastínit pohled na nutnost těchto změn malostí českých politických poměrů, se tak otevře velkolepé panorama možností, které našim dětem a vnukům nabídne více šancí, než kterákoli předešlá doba. CESTA ZMĚNY, kterou jsme nastoupili, není cesta pohodlná. Je to však cesta spolehlivá a především správná, vedoucí k tolerantní a perspektivní budoucnosti.

Chceme-li se touto cestou vydat, pak tedy…

TEĎ, NEBO NIKDY!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.05.2002Volební program Balbínovy poetické strany Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
02.05.2002Volební program SŽJ - Strany za životní jistoty Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
30.04.2002Volební program Volby pro budoucnost Jiřina Kavková (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688