Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  03.02.2021 11:09:41

Hnutí STAN: Rozhodnutí Ústavního soudu je cestou ke spravedlivějšímu volebnímu systému


Ústavní soud po třech letech od podání návrhu na přezkum zákona o volbách vyhověl stížnosti skupiny senátorů a zrušil ustanovení týkající se nespravedlivého přepočtu hlasů na mandáty a aditivní klauzule pro volební koalice z dob opoziční smlouvy. Poslaneckou sněmovnu a Senát nyní čeká společná příprava doplnění volebního zákona před podzimními sněmovními volbami.

„Nález Ústavního soudu je bezpochyby pozitivní zprávou a cestou ke spravedlivějšímu volebnímu systému. Hlasy voličů mají mít v poměrném volebním systému stejnou váhu, což dosavadní volební systém neumožňoval a malé strany potřebovaly pro zisk poslaneckého mandátu více hlasů než strany velké. Za klíčové považujeme i zrušení klauzule, která deformovala rovnou politickou soutěž a omezovala spolupráci politických uskupení,“ říká Petr Holeček, předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí.

Spolu s aditivní klauzulí, která byla reliktem opoziční smlouvy, zrušil Ústavní soud i stávající systém přepočtu hlasů na mandáty. Soud tímto potvrdil, že situace z předešlých voleb, kdy hnutí získalo 15 mandátů navíc na úkor menších stran a hnutí, je v rozporu s ústavními pravidly.

„Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu dalo zapravdu všem nespokojeným voličům z předešlých voleb, že dosavadní systém byl diskriminační a porušoval Ústavou garantované právo rovnosti jejich hlasů. Teď je díky usilovné práci senátorů šance to změnit,“ dodává předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Při tvorbě nového volebního systému se senátoři rozhodli spolupracovat s advokátem Stanislavem Polčákem, který skupinu senátorů zastupoval před Ústavním soudem, a politologem Tomášem Lebedou, který se specializuje na oblast voleb a volebních systémů.

„Byť byl v posledních dnech Ústavní soud pod tlakem prezidenta republiky a dalších politických institucí, oceňujeme, že nepodlehl a obhájil si vlastní názor. Jeho dnešním rozhodnutím bylo učiněno zadost dohadům, zda náš volební systém je v souladu s Ústavou. Verdikt Ústavního soudu je jednoznačný,“ říká Stanislav Polčák.

Předseda hnutí STAN také upozorňuje, že je nyní třeba začít pracovat na změně volebního zákona, která musí vzniknout z konsenzu napříč politickým spektrem.

„Jsme připraveni na urychlené společné jednání zástupců všech parlamentních stran, které musí nyní začít připravovat takovou změnu volebního zákona, která bude spravedlivá pro všechny občany naší země a každý volič v letošních volbách bude mít stejnou váhu hlasu a nebude se cítit volebním systémem bitý,“ doplňuje Rakušan.

Tomáš Pergl, tiskový mluvčí STAN
  
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688