Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Finance  |  26.04.2002 15:11:21

Velké překvapení v USA

Americká ekonomika v 1. čtvrtletí expandovala tempem 5,8% ročně, nejrychleji za více než dva roky a mnohem rychleji, než se očekávalo. Analytici přepovídali 5% růst. Znamená to, že recese, která začala v březnu minulého roku, je definitivně u konce. Tato recese je označována za nejkratší a nejmírnější v poválečné historii.

Výrobci, jako např. General Motors, v 1. čtvtletí zvýšili produkci, spotřebitelské i vládní nákupy vzrostly a snižování zásob ubralo na tempu. Ekonomický růst ve 2. čtvrtletí však může ochladit, neboť spotřebitelská poptávka zpomalila v 1. čtvrtletí na 3,5% a podniky jsou stále opatrné ohledně navyšování zásob.

Spotřebitelská poptávka, která byla ve 4. čtvrtletí na rekordní úrovni, umožnila podnikům snížit zásoby v rekordním tempu. Tím pádem musely zvýšit produkci, aby uspokojily poptávku, která se nesnížila tak, jak by se očekávalo. Díky rostoucí produktivitě pak inflace zůstala mírná a to umožnilo Fedu ponechat klíčovou úrokovou sazbu na úrovni 1,75%. Trh očekává, že Fed přistoupí ke zvýšení klíčové úrokové sazby až poté, co oživení ekonomiky vykáže dlouhodobě udržitelné tempo. Další pravidelné zasedání Fedu se bude konat 7. května. Obecně se očekává, že úrokové sazby zůstanou beze změn.

Podle přehledu Blue Chip Economic Indicators se v průběhu aktuálního čtvrtletí předpokládá zpomalení růstu na tempo 3,4% ročně a toto tempo by se mělo udržet i v druhé polovině roku. Zpomalování odráží menší spotřebitelskou poptávku a menší podíl obnovování zásob. Tempo obnovování zásob v druhé polovině roku bude pravděpodobně určeno tím, jak rychle začnou podniky znovu investovat do nových továren, vybavení a softwaru poté, co minulý rok v každém čtvrtletí snižovali investice.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec