Petr Hanisch (AliaWeb)
Investice  |  25.03.1999 10:59:26

Denní zpravodajství z amerického trhu - čtvrtek 25. března 1999

Denní zpravodajství z amerického trhu - čtvrtek 25. března 1999

Vývoj trhu v USA
Světové trhy
Firemní zprávy
Portfolia

! Veškeré uváděné hodnoty jsou platné k středě 24. března 1999, pokud není uvedeno jinak. !

Vývoj trhu v USA:

Silné tituly: vydavatelství; osobní počítače; čipy; software; aerolinie; zlato; utility; výstavba domů; telekom.
Slabé tituly: biotechnologie; polovodičová zařízení; obchod; finančnictví.

Klíčové indexy akciového trhu

Grafy

První úder NATO nevyprovokoval prodeje – nejodvážnější býci se tak vrhly na levné technologie

    Akcie na Wall Street v očekávání leteckých útoku NATO na srbské pozice a s vědomím, že Rusko a Čína jsou důrazně proti, mírnějším tempem pokračovaly ve včerejším poklesu. Když prezident Clinton vystoupil se zprávou, že útok právě začal, ukazovaly hodiny nad hlavami obchodníků 14:00 ET a na tabuli vedle Dow Jones Industrial červeně svítilo –50 bodů. V prvních minutách po oznámení DJI ještě o dalších 25 bodů spadl, tím však veškerá prodejní aktivita skončila. S heslem “Když trh nepadá teď, tak nebude ani pak.” se na trh vrátili první býci. Vybírali si samozřejmě to, co jim připadalo “nejlevnější”, tedy posledními propady nejvíce poznamenané technologické tituly. Po výrobcích počítačů se zájem přelil na výrobce čipů, pak na producenty software a nakonec i do dalších sektorů. Mimo zájem byly finanční služby, obchod a biotechnologie. Poměr rostoucích a klesajících emisí byl na obou trzích vyrovnaný a objemy obchodů průměrné.
    Dow Jones Ind. se růstem v posledních asi devadesáti minutách téměř podařilo smazat prvotní ztráty. Obchodní den zakončil jen o pět bodů níž než včera, tedy –0,05 %, na 9.666 bodech. Celých 17 bodů ubral indexu svým poklesem o –3,25 % American Express, po dalších sedmi pak Chevron –1,94 % a Exxon -2,24 %. Rostoucí tituly naopak vedlo AT&T +4,11 %, kterému pomohl velmi úspěšný a historicky největší úpis dluhopisů v závratné výši $8 mld.. Významně posilovaly také akcie IBM +2,49 % a Alliedsignal +3,75 %.
    Nasdaq Composite dokázal přidat +1,83 % a skončil tak na 2.365 bodů. Z vedoucích technologických titulů nejvýrazněji rostl Dell +7,88 %, dále Cisco +4,11 %, Intel +4,09 % a Microsoft +2,81 %. Mírně klesal Oracle -0,47 %, výrazněji pak Morganem Stanley downgradovaný Ericsson –6,66 %. Internetové akcie skončily smíšeně: AOL ubral –3,20 %, AtHome -1,45 %, Yahoo naopak +3,22 % přidalo, stejně tak Amazon +3,61 %. A další ? eBay -0,68 %, Excite +2,36 %, Infoseek –2,37 % a Lycos +6,00 %.

Světové trhy:

Z firemních zpráv:

  • International Business Machines Corp. (IBM): Tento počítačový a softwarový gigant oznámil pětiletou strategickou technologicko-obchodní alianci s EMC Corp. (EMC). Hodnota kontraktu se má pohybovat okolo $3 mld.. Podle zveřejněných podmínek má EMC pokračovat v nákupech pokročilých diskových mechanik od IBM do svých zálohovacích systémů (Symmetrix Enterprise Storage Systems) a v budoucnu nadále začleňovat do svých dalších produktů nové technologie od IBM.
  • America Online Inc. (AOL): Tento poskytovatel internetových služeb provede po získání Netscapu významnou reorganizaci. Rozčlení se do čtyř jednotek podle nabízeného produktu a propustí okolo 400 zaměstnanců, dalších 350 až 500 pracovních míst hodlá ušetřit také v Netscapu. Ještě před zveřejněním této zprávy snížil Brown Brothers Harriman své krátkodobé doporučení z "buy" na "neutral", dlouhodobé doporučení ponechává "buy".
  • Glaxo Wellcome Inc. (GLX): FDA udělila této farmaceutické společnosti souhlas s rozšířeným užitím jejich léku proti AIDS zvaného Epivir, někdy také 3TC. Lék byl schválen již v roce 1995, ale jen pro podávání dospělým. Nyní může být lék podáván také dospívajícím a dětem.
  • US Airways Group Inc. (U): Warburg Dillon Read snížil svoje doporučení na akcie této letecké společnosti z "buy" na "hold". Jako důvod uvádí rostoucí konkurenci na východním pobřeží a severu Spojených států. WDR také výrazně snižuje očekávaný čistý zisk v prvním čtvrtletí tohoto roku z $1.25 na $0.45 na akcii a za celý účetní rok 1999 pak z $6.60 na $5.40 Cílový kurz snižuje ze $60 na $54.
  • Micron Technology Inc. (MU): Tento výrobce paměťových čipů oznámil čistý zisk za druhé účetní čtvrtletí ve výši $0.08 na akcii, tedy solidních deset centů nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku dosáhl MU ztrátu ve výši $0.24 na akcii. Čisté tržby vzrostly o 35 % na $1.03 mld.. Na dobrých výsledcích se podepsal převážně intenzivní růst hrubé marže z polovodičů. Ty proti prvnímu účetní čtvrtletí vzrostly z 9 % na 32 %, díky stabilním cenám a významné redukci nákladů na jeden megabit. Ještě před touto zprávou začal akcie s doporučením "buy" pokrývat ABN Amro.
  • 3Com Corp. (COMS): BancBoston Robertson Stephens zopakoval po včerejším zveřejnění výsledků (viz včerejší Zprávy) svoje doporučení "buy" na akcie tohoto výrobce síťových zařízení. Snižuje však očekávaný čistý zisk v účetním roce 1999 z $1.38 na $1.12 na akcii a v roce 2000 z $2.08 na $1.30 na akcii. Naopak Gerard Klauer Mattison svoje doporučení na akcie 3Com snížil z "buy" na "hold".
  • Lycos Inc. (LCOS): Merrill Lynch obnovil pokrývaní akcií tohoto internetového portálu a vyhledávacího engine s krátkodobým i dlouhodobým doporučením "accumulate".

Vývoj portfolií:


* Sledované tituly – akcie uvedené v tomto seznamu nejsou akciemi doporučovány k nákupu.

Seznam používaných zkratek:

TAT&T, FFord Motor Co, SPLS – Staples, Inc., MRKMerck&Co, MOPhilip Morris Cos, INTCIntel Corp, AOL – America Online, AMGNAmgen, ATHM – AtHome Corp., MSFTMicrosoft Corp, NOKANokia Corp, YHOO – Yahoo! Inc

YTD – změna kurzu od začátku roku,
EPS – čistý zisk na akcii,
PER – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii,
DPSdividenda na akcii

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   8:57  Japonský Nikkei 225 dnes rostl lehce nad 1 % Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
St   8:45  Český průmysl dál utlumený, stavebnictví také dále vadne Research (Česká spořitelna)
St   8:44  Maďarský průmysl meziměsíčně rostl ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:42  Průmysl v Německu se zlepšil ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

07.05.1999PI Denní Zpravodajství z amerického akciového trhu (7.5.1999) Jiří Mach (Private Investors, a.s.)
06.05.1999PI Denní zpravodajství z amerického akciového trhu (6.5.1999) Jiří Mach (Private Investors, a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688