Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Osobní finance  |  06.03.2002 12:11:08

RBA nemění klíčovou úrokovou sazbu

Bankovní rada australské centrální banky - Reserve Bank of Australia (RBA) v čele s guvernérem Ianem Macfarlanem včera na svém pravidelném měsíčním zasedání rozhodla, že ponechá svoji klíčovou úrokovou sazbu (overnight cash target rate) nezměněnou, tj. na úrovni 28-letého minima 4,25%. Rozhodnutí RBA bylo v souladu s očekáváním trhu, neboť podle agentury Bloomberg žádný z 18 dotázaných analytiků změnu klíčové úrokové sazby neočekával.

Ekonomové předpokládají, že RBA začne zvyšovat overnight cash target rate ve třetím čtvrtletí tohoto roku, poté co by předpokládané globální ekonomické oživení mělo podpořit domácí export. Výnos tříměsíčních úrokových futures kontraktů s dodáním v září 2002 se nyní pohybuje okolo 5.05%, což naznačuje, že investoři předpokládají nejméně půlprocentní zvýšení úrokové sazby do září tohoto roku.

Dalším impulsem pro zvyšování sazeb by měl být očekávaný silný růst domácí ekonomiky ve druhém čtvrtletí.Toto očekávání bylo posíleno dnešním prohlášením zástupce guvernéra RBA Glenna Stevense, který řekl, že podnikové investice tento rok značně posílí.

RBA v minulém roce snížila overnight cash target rate v reakci na zhoršení globálního růstu šestkrát, celkem o 2 procentní body. Zhoršení globálního růstu způsobilo pokles poptávky po vývozu zboží a služeb. Celový export tvoří 30% australské ekonomiky.

Oslabující obchodní bilance ubrala 1,5 procentního bodu z HDP ve 4. čtvrtletí, který podle odhadů činí 0,8% mezikvartálně a 3,7% meziročně (zpráva bude vydána ve čtvrtek). Je to největší snížení růstu způsobené výsledkem zahraničního obchodu od roku 1980. Růst ve 3. čtvrtletí dosahoval 1,1% mezikvartálně.

Podle vládní zprávy vydané minulý týden vzrostly Výdaje podniků na zařízení, stroje a budovy  ve 4. čtvrtletí 2001 o 8,3%, tedy třikrát více, než se očekávalo. Firmy plánují utratit v příštím fiskálním roce (začíná 1. července 2002) 39 miliard australských dolarů, což by představovalo o 21,1% více, než byl jejich plán na předchozí rok. Podle zástupce guvernéra RBA Glenna Stevense to naznačuje, že podnikové investice budou podstatně silnější již v druhé polovině tohoto roku.

Australský dolar a dluhopisy se změnily jen málo poté, co vyšlo najevo, že sazba zůstala nezměněna. Například výnos vládního dluhopisu splatného v červnu 2011 se nezměnila a zůstala na 6,14%, dolar se obchodoval za 52,02 amerických centů.



____________________________________________________________

RSJ Invest, a. s. je licencovaná brokerská společnost přinášející na český trh model privátního bankovnictví po vzoru renomovaných švýcarských institucí. Společnost operuje na základě řádné licence a je pod stálým dohledem Komise pro cenné papíry.

Od založení v roce 1995 se věnujeme spektru sofistikovaných činností v oblasti správy majetku a všechny nabízené služby jsou postaveny na využití vlastního know-how a zcela individuálním přístupu ke každému klientovi. Tým RSJ Invest je složen z předních finančních odborníků, kteří mají přímé zkušenosti z nejvyspělejších trhů světa. Kromě konzervativních investic společnost úspěšně spravuje vlastní investiční systémy a na vlastní účet obchoduje s finančními deriváty na trzích v USA, Velké Británii, Austrálii, Kanadě a Japonsku.


Jsme pro Vás k dispozici v Praze na této adrese:

RSJ Invest, a.s.
Wratislavský palác, Tržiště 13, 118 00 Praha 1
tel: +420 (2) 5753 1234
fax: +420 (2) 5753 0645

a také v Plzni na adrese:

RSJ Invest, a.s.
Keřová 7, 301 11 Plzeň
tel: +420 (19) 725 99 45
fax: +420 (19) 725 99 47

info@rsj.cz
www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688