Petr Hanisch (AliaWeb)
Praha  |  13.04.1999 11:56:45

Denní zpravodajství z amerického trhu - úterý 13. dubna 1999

Denní zpravodajství z amerického trhu - úterý 13. dubna 1999

Vývoj trhu v USA
Světové trhy
Firemní zprávy
Portfolia

! Veškeré uváděné hodnoty jsou platné k pondělí 12. dubna 1999, pokud není uvedeno jinak. !

Vývoj trhu v USA:

Silné tituly: internet, hliník, zlato, ocel, média, finančnictví, obchod, ropa, telekomunikace.
Slabé tituly: osobní počítače, polovodičová zařízení, čipy, aerolinie.

Klíčové indexy akciového trhu

Grafy

Ani varování Compaqu nezabránilo novým rekordům – Dow Jones Ind. je 161 bodů od 10.500

    První minuty obchodování na amerických akciových trzích silně ovlivnilo varování Compaqu, že výsledky za první čtvrtletí budou výrazně pod očekáváním (viz včerejší DZ). Dow Jones Ind. tak ztrácel 77 bodů, přičemž futures indikovaly pokles ještě mnohem vyšší, a Nasdaq Composite dokonce 66, tedy -2,55 %! Strach ze všeobecně špatných výsledku v první čtvrtletí však vyprchal až podezřele rychle. Býci využili poklesu k nákupům a akcie až do konce obchodování nepřetržitě rostly, hnány silným internetem a podporovány finančními tituly a telekomunikacemi. Přestože akcie výrobců počítačů a svázaných sektorů pod tlakem Compaqu silně klesaly, Dow Jones Ind. i S&P 500 a dokonce i Nasdaq Composite vytvořily nové rekordy a uzavíraly blízko vnitrodenních maxim. Objemy obchodů byly na pondělí nadprůměrné a NASDAQ dokonce opět překročil hranici jedné miliardy kusů.

    Dow Jones Ind. uzavíral s přírůstkem 165 bodů, tedy +1,63 %, na novém historickém maximu 10.339 bodů. Z jeho třiceti komponentů jich rostlo plných pětadvacet. Nejvíce se o růst zasloužil hned 31 body American Express +5,50 %, dále 18 body General Electric +3,84 %, mírněji ještě Caterpillar +5,90 %, AT&T +2,85 % a General Motors +3,00 %. Proti trendu šly samozřejmě nejvíce Hewlett-Packard –1,80 % a IBM –1,54 %.

    Nasdaq Composite přidal jen +0,22 %, ale stejně uzavřel na dalším historickém maximu - 2.598 bodů. Vedoucí technologické tituly klesaly: Intel –6,31 %, Dell –4,02 %, Microsoft –1,33 %, Cisco -0,32 %. Vývoj internetových titulů však jejich slabost snadno vyrovnal. Růst některých z nich už snad ani nelze komentovat, důležité je ale upozornit, že podle amerických brokerů je v poslední době hnán převážně drobnými investory. AOL –1,29 %, AtHome +9,67 %, Amazon +0,85 %, Yahoo! -1,96 %, eBay –3,68 %, Excite +14,05 %, Infoseek +12,60 %, CMGI +14,23 %, CNET +6,33 % a Pacific Internet +30,78 %.

Světové trhy:

Z firemních zpráv:

  • America Online Inc. (AOL): SoundView Technology začal pokrývat akcie tohoto poskytovatele internetových služeb s doporučením "buy".
  • Compaq Computer Corp. (CPQ): Po pátečním oznámení společnosti, že výsledky za první čtvrtletí tohoto roku budou výrazně nižší než se očekávalo, přišlo hned několik investičním a brokerských domů se změnami svých doporučení a odhadů. Salomon Smith Barney snížil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce počítačů z "buy" na "neutral" a očekávaný zisk pro účetní rok 1999 snížil z $1.93 na $1.14 na akcii a pro rok 2000 z $2.50 na $1.47 na akcii. Cílový kurz podstatně redukoval z $65 na $25! Jako důvod uvádí silné konkurenční prostředí a nízké tržby. Také Morgan Stanley Dean Witter snížil svoje doporučení, a to z "outperform" na "neutral". Naopak CS First Boston ponechává doporučení "buy", ale snižuje svůj odhad čistého zisku pro účetní rok 1999 z $1.70 na $1.25 na akcii. Hambrecht & Quist snižuje svoje doporučení z "buy" na "market perform". Určité těžkosti v první čtvrtletí očekával, ale výrazné nižší výsledky naznačují, že problémy by mohly být širšího a hlubšího charakteru. US Bancorp Piper Jaffray ponechává svoje doporučení "buy" s cílovým kurzem $45. SG Cowen snižuje doporučení z "buy" na "neutral" a Janney Montgomery Scott také, a to z "buy" na "hold".
  • Intel Corp. (INTC): BancBoston Robertson Stephens snížil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce čipů ze "strong buy" na dlouhodobě "attractive". Jako důvod uvedl nižší než očekávané ceny čipů vyvolané silným konkurenčním prostředím.
  • Gateway Inc. (GTW): Salomon Smith Barney snížil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce osobních počítačů a serverů z "buy" na "neutral".
  • Hewlett-Packard Co. (HWP): BancBoston Robertson Stephens snížil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce osobních počítačů a měřící techniky z "buy" na dlouhodobě "attractive".
  • Lucent Technologies Inc. (LU): SoundView Technology snížil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce telekomunikačních zařízení z "buy" na "hold" a svůj odhad čistého zisku v účetním roce 1999 z $1.16 na $1.15 na akcii a v roce 2000 z $1.40 na $1.35 na akcii. Také Black & Co. snížil svoje doporučení, a to z "attractive" na "hold".
  • General Motors Corp. (GM): Výrobce automobilů schválil úplné odštěpení Delphi Automotive Systems (DPH). Podíl na Delphi ve výši 80.1 % bude rozdělen mezi akcionáře GM. GM vlastní 452.6 mil. kmenových akcií Delphi.
  • Harley-Davidson Inc. (HDI): Výrobce motocyklů oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.38 na akcii, tedy dva centy nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.29 na akcii. Tržby vzrostly o 19.7 % na $558.6 mil..
  • Caterpillar Inc. (CAT): Merrill Lynch zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce těžké manipulační techniky a jednoho z komponentů Dow Jones Ind. z "neutral" na "accumulate".
  • International Paper Co. (IP): BT Alex. Brown zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce papíru a celulózy a jednoho z komponentů Dow Jones Ind. z "market perform" na "buy" s 12měsíčním cílovým kurzem $55 až $60.
  • CBS Corp. (CBS): Tato mediální společnost pokračuje v silné expanzi na internet svými novými investicemi do dvou internetových poskytovatelů služeb a informací: hollywood.com a storeRunner.com. Společnost uzavřela konečnou dohodu s Big Entertainment (BIGE). Podle ní CBS získá 35% vlastnický podíl v novém joint venture, zatímco Big Entertainment bude vlastnit 65 %. Podle další smlouvy CBS obdrží 50 % v storeRunner výměnou za šestiletou propagaci ve všech svých médiích v hodnotě přibližně $100 mil. CBS také za $485 mil. v akciích získala od Gaylord Entertainment Co. (GET) televizní stanici v Dallasu KTVT. Po těchto zprávách připomněl Merrill Lynch svoje krátkodobé i dlouhodobé doporučení "buy" s cílovým kurem $56.

Změny v portfoliích dlouhodobě doporučovaných akcií

    S platností od dnešního dne, tedy s kurzem 183 7/16, vyřazujeme z našeho Konzervativního portfolia dlouhodobě doporučovaných titulů společnost International Business Machines (IBM). Akcie společnosti nedokázaly od začátku letošního roku zhodnotit a vzhledem k silně konkurenčnímu prostředí na trhu počítačového hardware se jim to v dohledné době napravit asi nepodaří. Předběžné výsledky Compaqu dokonce naznačují, že by mohlo být ještě hůř. Uvolněné místo prozatím ponecháváme prázdné a váha hotovosti se tak zvyšuje na 37,5 %.

Vývoj portfolií:


* Sledované tituly – akcie uvedené v tomto seznamu nejsou akciemi doporučovány k nákupu.

Seznam používaných zkratek:

TAT&T, FFord Motor Co, SPLS – Staples, Inc., MRKMerck&Co, MOPhilip Morris Cos, INTCIntel Corp, AOL – America Online, AMGNAmgen, ATHM – AtHome Corp., MSFTMicrosoft Corp, NOKNokia Corp, YHOO – Yahoo! Inc

YTD – změna kurzu od začátku roku,
EPSčistý zisk na akcii,
PER – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii,
DPSdividenda na akcii

 

28.října 15, Praha 1, 110 00, Česká republika

Tel. +420 2 2421 1252, Fax. +420 2 2422 9152

e-mail: brokerage@private-investors.com

www.pi.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Praha:

21.10.1999  Tisková zpráva Střediska pro cenné papíry (SCP) Petr Hanisch (AliaWeb)
30.09.1999  Český mobil - kdo je nejaktivnějším členem statutárního orgánu? Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
08.09.1999  Dalších 76 emisí bude vyřazeno z volného trhu BCPP Dagmar Vránová (ČEKIA, a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688