Petr Hanisch (AliaWeb)
Praha  |  14.04.1999 12:52:32

Denní zpravodajství z amerického trhu - středa 14. dubna 1999

Denní zpravodajství z amerického trhu - středa 14. dubna 1999

Vývoj trhu v USA
Světové trhy
Firemní zprávy
Portfolia

! Veškeré uváděné hodnoty jsou platné k úterý 13. dubna 1999, pokud není uvedeno jinak. !

Vývoj trhu v USA:

Silné tituly: automobily; internet; brokerage; papír; těžba ropy; vydavatelství.
Slabé tituly: polovodičová zařízení; farmacie; obchod; doprava; osobní počítače; síťová zařízení.

Klíčové indexy akciového trhu

Grafy

Dow Jones Ind. se posunul na další historické maximum, přestože velké technologické tituly padaly

    Jelikož vládou oznámený vývoj spotřebitelských cen (CPI) v březnu ve výši +0,2 % nijak nepřekvapil a akciový trh ho přešel téměř bez povšimnutí. A jelikož Intel oznámil výsledky až po uzavření trhů. Jedinou zprávou, která včera výrazně hýbala trhem, byly ohlášené výsledky Merrill Lynch a PaineWebber, které výrazně předčily očekávání, a zvýšení doporučení a cílového kurzu akcií diskontního brokera Charles Schwab společností CIBC Oppenheimer. Merrill Lynch sice podle pravidla “sell on the news” klesal o –2,56 %, ale PaineWebber +8,46 %, Charles Schwab +11,48 % a hlavně pak on-line brokeři silně rostly: Ameritrade +21,79 %, E*Trade Group +30,73 % a NDB +38,26 %. Také internetová banka Netb@nk po oznámeném štěpení výrazně poskočila o +48,27 % a zdvihla zájem i o konvenčnější banky tlačící se na internet. Velké technologické tituly však za silného obchodování klesaly. Objem obchodů na NASDAQ byl již pošesté v řadě nad jednou miliardou kusů. Poměr rostoucích ku klesajícím byl mírně ve prospěch rostoucích.

    Dow Jones Ind. díky síle některých blue-chips uzavíral s přírůstkem 55 bodů, tedy +0,54 %, na dalším novém historickém maximu 10.395 bodů. Na jeho růstu se nejvíce podílely: Caterpillar +6,54 %, American Express +2,26 %, Hewlett-Packard +3,85 %, General Motors +2,62 % a International Paper +4,43 %. Naopak nejvíce klesal Disney –2,47 %, Sears –2,29 %, Merck –2,21 % a IBM –1,87 %.

    Nasdaq Composite během dne -0,59 % ztratil a uzavřel na 2.583 bodů. Vedoucí technologické tituly, jak jsem již uvedli, padaly: Dell –3,28 %, Microsoft –3,10 %, Cisco –3,08 %, Intel –1,22 %. Nejvýznamnější internetové tituly až na výjimky také klesaly: AOL +0,91 %, AtHome –3,86 %, Amazon –3,29 %, Yahoo! +0,03 %, eBay –2,12 %, CMGI –1,39 %.

Světové trhy:

Z firemních zpráv:

  • Cisco Systems Inc. (CSCO): Výrobce síťových zařízení koupil GeoTel Communications Corp. (GEOC), poskytovatele softwarových řešení pro hlasová call centra. Podle pondělních zavíracích cen je hodnota kontraktu přibližně $2 mld. v akciích neboli $60.50 na akcii. Cisco vymění 0.5138 svých kmenových akcií za každou vydanou akcii GeoTel. Spojením produktů těchto dvou společností by mělo vzniknout výjimečně hodnotné infrastrukturní řešení pro firmy a poskytovatele služeb. US Bancorp Piper Jaffray ponechává svoje doporučení na akcie GEOC "strong buy".
  • Intel Corp (INTC): Výrobce čipů oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.57 na akcii, tedy dva centy nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.36 na akcii. Tržby vzrostly o 18 % na $7.1 mld. a jsou mírně pod očekáváním. Podle vyjádření společnosti by výsledky za druhé čtvrtletí měly být podobné až mírně nižší, což je však normální sezónní vývoj. Agentura First Call uvádí průměr odhadů pro druhé čtvrtletí ve výši $0.55 na akcii. Predikce Intelu tak nepřináší žádné překvapení.
  • Merrill Lynch & Co. (MER): Vedoucí investiční a brokerský dům oznámil svůj čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $1.44 na akcii, tedy velmi překvapivých $0.21 nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $1.26 na akcii. Tržby vzrostly jen o 10.4 % na $5.3 mld..
  • DaimlerChrysler AG (DCX): Merrill Lynch zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce automobilů z krátkodobého "accumulate" na "buy".
  • Coca-Cola Co. (KO): Merrill Lynch zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce nealkoholických nápojů a jednoho z komponentů Dow Jones Ind. z krátkodobého "neutral" na "accumulate".
  • Morgan Stanley Dean Witter začal pokrývat farmaceutické společnosti: Merck & Co. (MRK), Schering-Plough Corp. (SGP), Eli Lilly & Co. (LLY) a Pfizer Inc. (PFE), všechny s doporučením "neutral".
  • @Home Corp (ATHM): Poskytovatel kabelových internetových služeb oznámil dosaženou ztrátu za první čtvrtletí tohoto roku ve výší $0.07 na akcii, tedy v souladu s očekáváním.
  • Hewlett-Packard Co. (HWP): Společnost očekává v tomto roce dvouciferný růst na trhu osobních počítačů. Svoje predikce zakládá na dosavadním vývoji a vidí také určité známky zlepšování v asijskopacifickém regionu.
  • Qwest Communications International Inc. (QWST): Morgan Stanley Dean Witter připomněl svoje doporučení na akcie této společnosti "strong buy" a zvyšuje cílový kurz z $85 na $110. Podle něj má tato společnost, zajišťující širokopásmovou datovou, hlasovou a obrazovou komunikaci přes internet, v telekomunikačním sektoru velmi dobré strategické postavení.
  • Paine Webber Group Inc. (PWJ): Brokerský dům oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $1.01 na akcii, tedy výrazně nad očekávaných $0.73 na akcii. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.77 na akcii. Tržby vzrostly o 17.2 % na $1.3 mld..
  • Charles Schwab Corp. (SCH): CIBC Oppenheimer zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto diskontního brokera z "hold" na "strong buy" a stanovil cílový kurz na $200.
  • Infoseek (SEEK): Internetový portál oznámil za druhé účetní čtvrtletí pro forma ztrátu ve výši $0.39 na akcii, tedy o dva centy nižší, než jaká se očekávala. Ve stejném období loňského roku činil ztráta $0.06 na akcii.
  • Netb@nk Inc. (NTBK): Internetová bankovní společnost oznámil štěpení svých akcií v poměru 3:1.

Změny v portfoliích dlouhodobě doporučovaných akcií

    S platností od dnešního dne opět zvyšujeme v našich portfoliích dlouhodobě doporučovaných titulů váhu hotovosti. V Konzervativním portfoliu se tak váha hotovosti zvyšuje z dosavadních 37,5 % na 50,0 %. Váhy jednotlivých zbývajících titulů tak jsou nově rovny 10,0 %. V Růstovém portfoliu činila hotovost dosud 50,0 %. Od dnešního dne zvyšujeme její váhu na 75,0 %. Váhy současných šesti titulů tak klesají na 3,6 %.

    Důvodem tohoto našeho kroku jsou určité signály naznačující možnou krátkodobou korekci. Jedním z těchto signálů je tzv. distribuce akcií. K ní dochází tehdy, pokud nejsou výrazné objemy obchodů doprovázeny odpovídajícím růstem nebo poklesem kurzů. Pokud k distribuci dochází po předchozím růstu, lze očekávat, za jinak nezměněných podmínek, přicházející korekci. A právě poslední čísla z NASDAQ tyto podmínky splňují. Objemy obchodů jsou výrazně nadprůměrné a v posledních dnech bez problémů překračují hranici jedné miliardy kusů. Kurzy však za poslední tři obchodní dny nerostly. Naopak. A to je druhý významný signál. Vedoucí technologické společnosti, které dosud celý akciový trh posunovaly nahoru, byly v posledních dnech nevýrazné a včera dokonce výrazně klesaly. To znamená, že ti, co doposud tolik prodávali, již nenalézají protistranu.

    Dalším důvodem je nadcházející období zveřejňování hospodářských výsledků za první čtvrtletí, které by, jak již naznačil Compaq, nemusely být v některých sektorech v souladu s očekáváním. Špatné výsledky některé významné společnosti by mohly posunout dolů celý akciový trh. K náladě také nijak nepřispívá nekončící válečný konflikt na Balkáně.

    V neposlední řadě musíme také zmínit fakt, že pokud by se americký akciový trh vyvíjel dosavadním tempem po zbytek roku, činilo by roční zhodnocení měřeno Dow Jones Ind. 55,3 % a měřeno Nasdaq Composite dokonce 78,8 %. Je tak zřejmé, že pokud nepřijde určitá korekce, měli bychom by svědky alespoň krátkodobé stagnace. Pokud ke korekci opravdu dojde, odhadujeme ji na 5 až 7 %.

Vývoj portfolií:


* Sledované tituly – akcie uvedené v tomto seznamu nejsou akciemi doporučovány k nákupu.

Seznam používaných zkratek:

TAT&T, FFord Motor Co, SPLS – Staples, Inc., MRKMerck&Co, MOPhilip Morris Cos, INTCIntel Corp, AOL – America Online, AMGNAmgen, ATHM – AtHome Corp., MSFTMicrosoft Corp, NOKNokia Corp, YHOO – Yahoo! Inc

YTD – změna kurzu od začátku roku,
EPSčistý zisk na akcii,
PER – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii,
DPSdividenda na akcii

 

 

28.října 15, Praha 1, 110 00, Česká republika

Tel. +420 2 2421 1252, Fax. +420 2 2422 9152

e-mail: brokerage@private-investors.com

www.pi.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Praha:

21.10.1999  Tisková zpráva Střediska pro cenné papíry (SCP) Petr Hanisch (AliaWeb)
30.09.1999  Český mobil - kdo je nejaktivnějším členem statutárního orgánu? Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
08.09.1999  Dalších 76 emisí bude vyřazeno z volného trhu BCPP Dagmar Vránová (ČEKIA, a.s.)

Přečtěte si také:

07.05.1999PI Denní Zpravodajství z amerického akciového trhu (7.5.1999) Jiří Mach (Private Investors, a.s.)
06.05.1999PI Denní zpravodajství z amerického akciového trhu (6.5.1999) Jiří Mach (Private Investors, a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688