Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.10.2015 11:46:52

Jak se připravit na letošní Santa Claus rally?

Obchodní domy se pomalu převlékají do vánočního kabátu a lidé se jako každý rok diví, proč tak brzy. Prodejci ale dobře vědí, co dělají. Čím dříve začnou zákazníky lákat na nákupy vánočních dárků, tím více v posledním kvartálu vydělají. Podobné je to i s tradiční akciovou Santa Claus rally.

Někteří investoři tvrdí, že se letos pověstné Santa Claus rally nedočkáme, protože výsledková sezóna za třetí čtvrtletí zatím vyznívá nepřesvědčivě, analytici však mají jasno. "Očekáváme, že ceny akcií i letos ve čtvrtém čtvrtletí porostou," říká William Delwiche, investiční stratég a technický analytik ze společnosti Robert W. Baird. Podle Johna Buckinghama, správce fondů Al Frank, právě slabší výsledková sezóna přinese zajímavé příležitosti, jelikož ceny některých akcií stlačí na atraktivní úrovně.

Analytici, kteří věří, že bude Santa Claus investorům nadělovat i letos, upozorňují, že jsou akcie po srpnových propadech a odrazu na konci září slušně rozjeté. "Na konci září akcie otestovaly minima z konce srpna a bez jejich prolomení se odrazily nahoru, což je pozitivní signál toho, že již bylo dosaženo dna," říká Bob Doll, hlavní akciový stratég Nuveen Asset Management. "Objem obchodů se navíc kolem odrazu ode dna snížil, stejně jako počet titulů, které testovaly roční minima," dodává Doll.

Dalším argumentem, proč by investoři i na letošní konec roku měli vzpomínat v dobrém, je statistika. Od roku 1927 americké akcie v prosinci zpevnily v průměru o více než 1,5 %. Důležité také je, že v listopadu a prosinci rostou historicky všechny typy akcií – hodnotové, růstové, dividendové i nedividendové –, a to vyrovnaným tempem. Investoři sice slýchají, že obchodovat podle pohledu do zpětného zrcátka se nevyplácí, jděte ale proti číslům za posledních téměř devět dekád.

Vývoj cen akcií v jednotlivých měsících roku (1927-2014)
Vývoj cen akcií v jednotlivých měsících roku (1927-2014)

Analytici dále zdůrazňují, že ekonomika USA roste slušným tempem. "Spotřebitelé zůstávají dobře naladění, což příznivě působí na korporátní zisky," říká Buckingham. Některá (americká) makrodata z poslední doby sice nevyzněla nejlépe, je ale potřeba mít na paměti, že ekonomické ukazatele jsou poměrně volatilní, a více než jednotlivá čísla za každý měsíc je dobré sledovat trend.

Podle Jamese Paulsena, hlavního investičního stratéga Wells Capital Management, jsou i obavy z dalšího vývoje ekonomiky Číny z velké míry přehnané. "Růst v Číně možná zpomaluje, to se ale může brzy změnit, vezmeme-li v potaz stimulační politiku a katalyzátor v podobě levných komodit, jejichž největším spotřebitelem je Čína," říká Paulsen.

Tipy na konkrétní akcie nejen pro Santa Claus rally najdete na Investičním webu. 

5 bankovních akcií, které mají otevřené dveře k růstu do konce roku5 bankovních akcií, které mají otevřené dveře k růstu do konce roku

Od srpna akcie bank mírně zaostávaly za trhem, nyní by je ale měly čekat lepší časy. Hlavními důvody jsou Fed, úrokové sazby a stabilita akciového trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.12.2022Kdepak máme tu Santa Claus rally? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.12.2022Dočkáme se letos na kapitálových trzích opět Santa Claus rally? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
24.11.2022Společnost pro Santa Claus Rally - GAP X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688