Petr Hanisch (AliaWeb)
Investice  |  16.04.1999 10:20:00

Denní zpravodajství z amerického trhu - pátek 16. dubna 1999

Denní zpravodajství z amerického trhu - pátek 16. dubna 1999

Vývoj trhu v USA
Světové trhy
Firemní zprávy
Portfolia

! Veškeré uváděné hodnoty jsou platné ke čtvrtku 15. dubna 1999, pokud není uvedeno jinak. !

Vývoj trhu v USA:

Silné tituly: železnice; zlato; ropa; výstavba domů; software; čipy.
Slabé tituly: farmacie; disk drive; brokerage; aerolinie; obchod; biotechnologie.

Klíčové indexy akciového trhu

Grafy

Na akciových trzích Spojených států bylo včera opravdu rušno – Dow Jones Ind. má nový rekord

    Již letmý pohled na Statistiku včerejších obchodů naznačuje, že se včera opravu něco dělo. Objemy byly již poněkolikáté v řadě výrazně nadprůměrné. Newyorská burza (NYSE) nás dokonce svým objemem přes jednu miliardu akcií – čtvrtým největším objemem v historii - donutila rozšířit sloupec.
    Ranní vývoj kopíroval včerejší dění. Investoři přesouvali svoje peníze z technologií, internetu, farmacie, biotechnologií a obchodu do cyklických odvětví, jako jsou základní materiály a ropa. Nasdaq Composite tak byl po hodině až čtvrt o celých 93 bodů, tedy -2,55 %, níž. Silná prodejní vlna nejvíce zasahovala internetové tituly.
    Ještě dopoledne však nastal obrat a největší technologické akcie vedly NASDAQ vzhůru. Internet umazal velkou část ranních ztrát a vybrané tituly dokonce skončily výše. Obrození technologií nedoprovázelo vzchopení farmacie, obchodu ani biotechnologií, cyklické tituly však kupodivu zůstaly silné.
    Dow Jones Ind. tak dokázal po přírůstku o 51 bodů, tedy +0,49 %, opět vytvořit nové historické maximum: 10.462 bodů. Jeho komponenty skončily, stejně jako celý trh, tedy s výraznými změnami na obě strany. Růst vedl Chevron +5,08 %, Minnesota Mining +5,40 %, United Technologies +2,96 %, Boeing +9,70 % (viz Zprávy), Exxon +4,55 %, International Paper +6,09 % apod.. Pokles naopak General Motors –3,55 %, Citigroup –3,15 %, Disney –2,68 %, Johnson&Johnson –2,64 %, Procter&Gamble –2,65 % a AT&T –2,47 %.
    Nasdaq Composite díky silnému růstu v posledních dvou hodinách uzavřel se ziskem +0,58 % na 2.521 bodech. Vedoucí technologické tituly nakonec také převážně rostly: Dell +4,43 %, Microsoft +3,50 %, Intel +2,53 % a Cisco –0,40 %. Nejsledovanější internetové tituly skončily smíšeně: AOL –4,64 %, AtHome –4,13 %, Amazon –0,45 %, Yahoo! +1,90 %, eBay +9,82 %, CMGI +8,28 %.

Světové trhy:

Z firemních zpráv:

  • Ford Motor Co. (F) oznámil skvělé čtvrtletní výsledky: Výrobce automobilů oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $1.46 na akcii. Tento výsledek je o sedm centů lepší než se očekávalo. Ve stejném období loňského roku činil zisk $1.22 na akcii. Tržby vzrostly o 3.5 % na $37.9 mld..
  • General Motors Corp. (GM) svými čtvrtletní výsledky také předčil očekávání: Tento výrobce automobilů oznámil čtvrtletní zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $3.04 na akcii. Tento výsledek je také výrazně nad očekáváním ve výši $2.86 na akcii. Ve stejném období loňského roku činil zisk $2.27 na akcii. Tržby vzrostly o 6 % na $42.4 mld..
  • Pfizer Inc. (PFE) klesl kvůli Viagře: Farmaceutická společnost oznámila čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.65 na akcii, tedy v souladu s očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.53 na akcii. Celkové tržby sice vzrostly o 29 % na $3.93 mld., ale to co investory nejvíce pobouřilo, byl mezikvartální pokles prodeje asi nejpopulárnějšího světového léku – Viagry, a to dokonce o 18 % na $193 mil..
  • Warburg Dillon Read doporučuje koupit Microsoft Corp. (MSFT): Warburg Dillon Read začal pokrývat akcie tohoto softwarového gigantu s doporučením "buy" a 12měsíčním cílovým kurzem $110. Dobrý výhled podporuje celosvětově silná poptávka po osobních počítačích s predikcí růstu prodaných kusů v letošním roce 14 %. Potenciálem pro další růst jsou také nové produkty, hlavně pak Office 2000 a Windows 98 Second Edition.
  • CSFB začal pokrývat akcie některých biotechnologií s nákupním doporučením: Na Amgen Inc. (AMGN) má doporučení "strong buy" s cílovým kurzem $100. Na Biogen Inc. (BGEN) pak "buy" s cílovým kurzem $135.
  • Yahoo! Inc. (YHOO): LaSalle St. Securities připomněl svoje krátkodobé i dlouhodobé doporučení "buy" na akcie tohoto vyhledávacího serveru a internetového portálu. Svoje doporučení zdůvodňuje tím, že si Yahoo nadále udržuje vedoucí pozici ve svém oboru a je jednoznačně portálem #1. Za své postavení si tak jeho akcie zaslouží určitou prémii. LaSalle odhaduje zisk Yahoo za účetní rok 1999 na $0.38 na akcii při tržbách $456.09 mil. a za účetní rok 2000 pak $0.54 na akcii při tržbách $638.77 mil.. Odhady již zahrnují akvírovaný GeoCities, ale Broadcast.com ještě ne.
  • Boeing Co. (BA): Výrobce letadel oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.50 na akcii, tedy sedm centů nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.05 na akcii. Tržby vzrostly o 11.1 % na $14.39 mld..
  • Sun Microsystems Inc. (SUNW): Vývojář a výrobce firemních síťových zařízení a softwaru oznámil čistý zisk za třetí účetní čtvrtletí ve výši $0.71 na akcii (před štěpením), tedy jeden cent nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.59 na akcii. Tržby vzrostly o 22.9 % na $2.9 mld..
  • Delta Air Lines (DAL): Letecký dopravce oznámil čistý zisk za třetí účetní čtvrtletí ve výši $1.42 na akcii, tedy výrazně nad očekáváním ve výši $1.25. Ve stejném období loňského roku činil zisk $1.23 na akcii. Provozní tržby vzrostly o 3.0% na $3.5 mld.. BT Alex. Brown po tomto oznámení snížil svoje doporučení na akcie DAL z "buy" na "market perform".
  • Unisys Corp. (UIS): Designér, výrobce resp. poskytovatel informačních počítačových systémů, příbuzných produktů a souvisejících služeb oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.32 na akcii, tedy osm centů nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.14 na akcii. Tržby vzrostly o 10 % na $1.81 mld..
  • Whirlpool Corp. (WHR): Výrobce domácích spotřebičů oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $1.05 na akcii, tedy výrazně nad očekáváním ve výši $0.84 na akcii. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.90 na akcii. Tržby vzrostly jen o 0.9 % na $2.49 mld..
  • Charles Schwab Corp. (SCH): Diskontní broker oznámil čistý zisk za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.34 na akcii, tedy jeden cent nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.16 na akcii. Tržby vzrostly o solidních 57.4 % na $951.6 mil..
  • Excite Inc (XCIT): Internetový portál oznámil za první čtvrtletí tohoto roku pro forma čistý zisk ve výši $0.04 na akcii, tedy jeden cent nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku Excite dosáhl ztrátu ve výši $0.16 na akcii. Tržby vzrostly o 123 % na $54.1 mil..
  • Onsale Inc (ONSL): Provozovatel internetové on-line aukční sítě oznámil dosaženou ztrátu za první čtvrtletí tohoto roku ve výši $0.28 na akcii, tedy v souladu s očekáváním. Ve stejném období loňského roku činila ztráta $0.22 na akcii. Tržby vzrostly o 69 % na $67.8 mil..

Vývoj portfolií:


* Sledované tituly – akcie uvedené v tomto seznamu nejsou akciemi doporučovány k nákupu.

Seznam používaných zkratek:

F : Ford Motor Co; GE : General Electric; MRK : Merck&Co; SPLS : Staples Inc; T : AT&T; AOL : America Online; AMGN : Amgen; CSCO : Cisco Systems; LXK : Lexmark Int’l; MSFT : Microsoft Corp; NOKa : Nokia Corp; YHOO : Yahoo! Inc

YTD – změna kurzu od začátku roku,
EPSčistý zisk na akcii,
PER – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii,
DPSdividenda na akcii

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Miss AI Redakce (Kurzy.cz)
So   0:00  6. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 20:41  Seance směrem dolů po datech z USA - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688