Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Obchod a služby  |  22.02.2002 10:40:01

Lednový pokles dovozů i vývozů


V lednu nižší dovoz i vývoz
Zahraniční obchod - informace za leden 2002

V lednu  meziročně poklesl dovoz i vývoz v běžných cenách. Pokles dovozu (o 3,3 %) byl mírně vyšší než vývozu (o 2,6 %) . Působila především nižší zahraniční poptávka i poptávka po dováženém zboží. Hodnota vývozu, a v ještě větší míře dovozu, je meziročně ovlivněna i nižšími cenami a vyšším kurzem koruny.

Velmi výrazné bylo snížení dovozu (o 14,9 %) i vývozu (o 11,8 %) u surovin, polotovarů a chemických výrobků. Jde zejména o nižší dovoz ropy a ropných výrobků a pokles vývozu organických chemikálií, výrobků z pryže a železa a oceli.

U strojů a dopravních prostředků naopak pokračoval růst vývozu o 4,4 % i dovozu o 6,0 %. Značně vyšší byl dovoz dopravních prostředků (civilní dopravní letadlo), naopak byl nižší o 11,5 % vývoz silničních vozidel.

Nadále pokračoval růst dovozu a vývozu především u oborů spojených se zušlechťovacími operacemi (výpočetní technika). Aktivní bilance zušlechťovacího styku dosáhla průměrné měsíční výše vykazované v minulém roce (zhruba 10 mld. ).

Mimořádně vzrostl dovoz zemědělského a potravinářského zboží (o 20,9 %), zvláště dovoz masa a masných výrobků, zeleniny a ovoce. Vysoký dovoz masa a masných výrobků byl způsoben vyčerpáním pololetních dovozních kvót již v lednu.

Pasivum obchodní bilance ve výši 6,6 mld. bylo o 1,0 mld nižší než v lednu 2001.

Aktivní saldo u strojů a dopravních prostředků a průmyslového spotřebního zboží bylo poněkud nižší. Na druhé straně se značně snížilo pasivní saldo surovin, polotovarů a chemických výrobků, zejména minerálních paliv. U zemědělského a potravinářského zboží však pasivum značně vzrostlo.

Po sezónním očištění byl v lednu meziměsíčně v porovnání s prosincem loňského roku dovoz nižší o 3,1 % a vývoz nižší o 0,8 %.

Za posledních dvanáct měsíců v porovnání s předcházejícími dvanácti měsíci vzrostl dovoz o   9,0 %  a vývoz o 10,5 %. Pasivum obchodní bilance tak dosáhlo výše 118,0 mld. .

Úhrnné pasivní saldo bylo tak o 6,4 mld. nižší než za předcházejících 12 měsíců. Aktivum v obchodě se stroji a dopravními prostředky vzrostlo o 11,5 mld. a u průmyslového spotřebního zboží o 2,4 mld. . Zároveň však vzrostlo pasivní saldo v obchodě se surovinami, polotovary a chemickými výrobky o 4,8 mld. a u zemědělského a potravinářského zboží o 2,8 mld. .

Pasivum obchodní bilance se státy s vyspělou tržní ekonomikou bylo 40,2 mld. . Na pasivu se podílí hlavně mimoevropské země s vyspělou ekonomikou (Japonsko, USA). Se zeměmi EU byla obchodní bilance aktivní 15,5 mld. . Aktivní zůstává i obchodní bilanceNěmeckem 22,5 mld. , i když její výše během roku poklesla zhruba na polovinu.

Obchodní bilance s rozvojovými zeměmi byla rovněž pasivní 34,8 mld. . Pasivní byla i obchodní bilance se zeměmi se státním systémem obchodu ve výši 40,2 mld. . Jde především o pasivum v obchoděČínou. Obchodní bilance se zeměmi s tranzitivní ekonomikou je zhruba vyrovnaná, když vysoké pasivum v obchoděRuskem je kompenzováno aktivem v obchodě se zeměmi SEDVO.


© Český statistický úřad, 2002




8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24.

7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688