Futures Info (Futures Info)
Komodity  |  12.02.2002 14:32:02

Ropa posílila na základě zpráv o strategických ropných rezervách (SPR) (12.2.2002)

      Ropa ke konci pondělní seance na New York Mercantile Exchange vystoupala až nad značku $21,00 za barel. Investoři tak zareagovali na náhlý cenový vzestup cen brent ropy v Severním moři (North Sea Brent).

      Na londýnské burze International Petroleum Exchange (IPE) vyskočily březnové futures na Brent ropu o $1,72 výš na značku $21,44. Tento zisk připisují obchodníci zprávám o nadcházející injekci ropy do amerických strategických zásob ropy (Strategic Petroleum Reserve – SPR).

      Podle ministerstva energetiky má společnost Equiva Trading Co. dodat do strategických rezerv v zemi 18,6 miliónů barelů ropy v době mezi dubnem 2002 a květnem 2003.

      Dohoda mezi USA a společností Equiva je první, která byla uskutečněna v rámci plánu oznámeného v listopadu 2001. Cílem tohoto plánu je zaplnit strategické ropné rezervy v zemi (SPR) do plné kapacity 700 miliónů barelů. Ropa, která má být použita na zaplnění zásob, bude považována za platbu v naturáliích namísto povinných poplatků za těžbu nafty ze strany společností v Mexickém zálivu.

      Equiva je Houstonská společnost, která mimo jiné nabízí obchodní služby pro americké rafinérie a mezi její spojence patří např. Royal Dutch Shell Group (RD), ChevronTexaco Corp. (CVX) a Saudi Aramco (C.SAR).

      Ačkoliv bude mít toto rok dlouhé období dodávek ropy do rezerv zřejmě jen malý vliv na výši nabídky na trhu a na výši běžných zásob, stačila tato zpráva spolu se situací na trhu Brent ropy k tomu, aby došlo k náhlému kupnímu zájmu na IPE a následně i k cenovému rozmachu na Nymexu, kde spousta obchodníků doplatila na své krátké pozice.

      Podle Phila Flynna ze společnosti Alaron Trading Corp. je stále méně důvodů, proč být v krátké pozici. „Palestinský konflikt se prohlubuje a svět se stává každým dnem ještě více nebezpečným místem.“

      Březnová ropa na Nymexu, která strávila většinu seance v negativní oblasti, vyskočila o $1,15 výš, aby zavřela na $21,41 za barel, přičemž svá denní minima vytvořila na úrovni $20,00.

      Březnový heating oil posílil o 2,85 centů a zavřel na 56,19 centů za galon, březnový benzín skončil na úrovni 62,00 centů za galon, tedy o 3,23 centů výš.

      Co se týče dalších nových zpráv, které by dění na trhu výrazněji ovlivnily, moc jich nebylo.

      Jeden z představitelů Iránské revoluční gardy o víkendu upozornil, že jeho vojenské síly zničí ropná pole v Perském zálivu, pokud USA zaútočí proti Iránu.

      Další zpráva přišla také z úst íránského přestavitele, tentokrát jím byl naftový ministr, Bijan Namdar-Zananeh, který v sobotu prohlásil, že rozhodnutí, zda na příštím březnovém zasedání OPECu dojde opět ke snížení produkčních kvót jednotlivých členských zemí kartelu, bude záviset na tržním podmínkách.

      
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688