Velký TEST mletého masa: Polotovar a barvivo z hmyzu!
Mleté maso vyhláška definuje jako čerstvé maso, které je pouze mechanicky zpracováno a obsahuje maximálně jedno procento soli. "Takové jsme ovšem v chladicích boxech objevili jen jedno jediné. Pokud totiž výrobce do masa přidá soli více nebo další přísady, například rostlinnou bílkovinu, barviva, aromata a podobně, výrobek už se nesmí nazývat mletým masem, ale masným polotovarem," vysvětluje Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.
Třetina baleného mletého masa v testu dostala špatné známky v senzorickém hodnocení, ukázaly se i velké rozdíly v obsahu masa. Některé výrobky s nejrůznějšími aditivy nešetří. Kromě antioxidantů, konzervantů a stabilizátorů byla ve složení třeba košenila, barvivo získávané z hmyzu červce nopálového.
Náhražky v podobě sóji či drůbežího separátu se nenašly, do některých testovaných polotovarů však výrobci přidali vepřovou a hydrolyzovanou řepkovou bílkovinu. Proč? Nabízí se dvě možná vysvětlení. „Přidaná bílkovina zkresluje laboratorní výpočty obsahu masa. Při případné kontrole se tak může zdát, že je ve výrobku více masa než ve skutečnosti. Navíc hydrolyzovaná bílkovina a také kvasnicový extrakt nebo výtažek z droždí představují způsob, jak dostat do jídla glutamát, aniž bychom to my spotřebitelé věděli. Glutamát totiž z hydrolyzované bílkoviny vznikne až při tepelném zpracování výrobku,“ říká Daniel Pavlis. Soli kyseliny glutamové slouží ke zvýraznění chuti a citlivým lidem mohou způsobit zdravotní obtíže.
Přidanou bílkovinu laboratoř objevila ve výrobcích, které byly zároveň nejhůře hodnoceny v senzorických zkouškách. Jedná se o Výrobek z mletého masa mix (Albert/ Výrobky mleté) a Mletý masný polotovar míchaný (Tesco/ Country menu).
Pokud jde o obsah masa, test odhalil mezi jednotlivými výrobky velké rozdíly. Testované masné polotovary udávaly na obalech obsah masa od 53 do 98 procent, výsledky laboratorních měření se však někdy lišily. U výrobku Tesco Value Mletý masný polotovar míchaný laboratoř zjistila dokonce o čtvrtinu masa méně, než uváděl výrobce – místo 96 pouze 71,5 %.
Časopis dTest nechal ověřit i zdravotní nezávadnost všech výrobků. Laboratoř hledala například salmonelu, E. coli i bakterie rezistentní na antibiotika, žádné mikrobiologické nedostatky však neobjevila.
Vítězem testu se stalo jediné skutečné mleté maso v testu, tedy výrobek, který obsahoval jen maso, a to 50 % hovězího a 50 % vepřového, a sůl. Jde o Mleté maso Mix 100 % prodávané pod značkou Čerstvá porce v Lidlu. Kompletní výsledky najdete v časopisu dTest.
Poslední zprávy z rubriky Z domova:
Přečtěte si také:
Příbuzné stránky
- Cena aut - velký přehle cen ojetých automobilů
- Velký TEST mletého masa: Polotovar a barvivo z hmyzu!
- Pomocný řezník bourání masa a zpracování mletých polotovarů - nabídka práce
- Pomocný Řezník Bourání Masa A Zpracování Mletých Polotovarů, nejvyšší mzda - Volná místa
- Pomocný Řezník Bourání Masa A Zpracování Mletých Polotovarů - Volná pracovní místa
- Prodlouženo přechodné období pro dovoz mletého masa do Sev. Irska
- Pochoutkový rok: Tvarohové taštičky plněné mletým masem od Rudolfa Cibulky
- Prodavač - přípravář masa a polotovarů doksy - nabídka práce
- TEST GRILOVACÍCH KLOBÁS: Které jsou z masa a které jsou jen našlehaná kaše?
Prezentace
18.12.2024 Apple iPad je rekordně levný, vyjde teď jen na 8
17.12.2024 Začínáte s kryptoměnami? Binance je ideálním…
Okénko investora
Radoslav Jusko, Ronda Invest
AI, demografie a ženy investorky. Investiční trendy pro rok 2025
Miroslav Novák, AKCENTA
ČNB v prosinci přerušila, nikoliv však zastavila cyklus uvolňování měnové politiky
Petr Lajsek, Purple Trading
John J. Hardy, Saxo Bank
Šokující předpověď - Nvidia dosáhne dvojnásobku hodnoty Applu
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Mgr. Timur Barotov, BHS
Ali Daylami, BITmarkets
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
S návratem Donalda Trumpa zlato prudce klesá. Trhy zachvátila pozitivní nálada
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Portfolio 60/40: Nadčasová strategie pro dlouhodobé investory