Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  30.06.2014 08:17:00

Červnová inflace v eurozóně zůstane utlumená


Kurz hlavního měnového páru se minulý týden držel kolem hladiny 1,36 USD/EUR. Od této hladiny se dočasně vzdálil ve středu po zveřejnění revize amerického HDP za první kvartál a statistiky objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. V pátek v odpoledních hodinách se pak od této úrovně odpoutal a euro mírně posílilo na 1,364 USD/EUR.
Nejzajímavější událostí uplynulého týdne byla revize amerického HDP za Q1 14. Původní odhad ukazoval na mírnou kontrakci ekonomiky ve výši 1 % q/q anualizovaně. Následně zveřejňovaná data však naznačovala, že dojde ke zhoršení oproti tomuto odhadu. Trhy očekávaly pokles o 1,8 % q/q. Realita se ale ukázala ještě o něco horší, když HDP kleslo dokonce o 2,9 % q/q. Podle ekonomů SG byly hlavním důvodem revize soukromé spotřeby a výraznější negativní příspěvek zahraničního obchodu. Dalším negativním zklamáním z americké ekonomiky byly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za květen, které ubraly 1 % m/m. Nepotěšily ani páteční údaje o soukromé spotřebě v květnu, které vykázaly pouze slabý růst 0,2 % m/m. Dobrou zprávu přinesly pouze objednávky investičních statků, které přidaly 0,7 % a překonaly tak tržní očekávání ve výši 0,5 %.
 
V EMU zklamaly indexy PMI z průmyslu a služeb, které oproti květnu zaznamenaly pokles. Zhoršení nálady se projevilo také na hodnotách Ifo indexu, který ve své složce očekávání nečekaně poklesl. Ke zhoršení indikátorů důvěry došlo také ve Francii i v celé eurozóně. Zlepšila se pouze německá spotřebitelská důvěra.
 
Data zveřejněná tento týden by měla potvrdit rozšiřující se mezeru mezi ekonomickým vývojem na obou stranách Atlantiku. Zatímco z USA by nás měly čekat silné předstihové indikátory a velmi slušný report z trhu práce, v Evropě by vpředhledící indikátory měly ukázat na slabý růst a utlumenou inflaci. Americký ISM by měl v červnu podle ekonomů SG vystoupat na své sedmiměsíční maximum. Sledovaná bude hlavně část věnující se zaměstnanosti. Ta by mohla napovědět, jak dopadne páteční zpráva z trhu práce. Ekonomové SG očekávají, že v USA v červnu přibylo 290 tis. nových pracovních míst mimo zemědělství, což by znamenalo nejvyšší hodnotu od začátku roku 2012, kdy vzniklo 360 tis. nových pracovních míst. Tato analýza je podpořena červnovými údaji o nových a stávajících žádostech o dávky v nezaměstnanosti. Navíc růst zaměstnanosti by měl více než vyrovnat příliv nové pracovní síly a míra nezaměstnanosti by se tak měla snížit o další desetinu procenta na 6,2 %. Rostoucí spotřebitelská poptávka, výhodné podmínky financování a příznivé počasí by měly popostrčit červnové prodeje motorových vozidel na osmileté maximum ve výši 17 mil. vozů.
 
Hlavní evropskou událostí tohoto týdne je zasedání ECB. Ekonomové SG na tomto zasedání žádnou další akci od centrálních bankéřů neočekávají. ECB si pravděpodobně počká na úspěch svého programu cílených dlouhodobých půjček (TLTRO) a výsledků posouzení kvality aktiv evropského bankovního sektoru. Nicméně ekonomové SG nepředpokládají, že by opatření přijatá na posledním zasedání (snížení sazeb, konec sterilizace SMP programu a TLTRO) měly dostatečný efekt na zvýšení inflace a podpoření růstu. Očekávají proto, že ECB přijde později v tomto roce s programem přímého odkupu aktiv. Nasvědčuje tomu utlumená inflace v eurozóně, která by v červnu měla dosáhnout 0,6 % y/y. Dynamika růstu peněžní zásoby měřená agregátem M3 by zatím za červen měla zůstat slabá ve výši 0,8 % y/y, její zrychlení by však mělo nastat už v letních měsících. Finální indikátory PMI by se neměly lišit od svých předběžných odhadů a měly by potvrdit slabý postupný růst v eurozóně. Dobré zprávy očekáváme z německého trhu práce, kde by mělo ubýt 8 tis. nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti by se tak měla udržet na 6,7 %. Tamní květnové tovární objednávky by však měly meziměsíčně klesnout o 0,6 % a mírně tak kompenzovat silný růst zaznamenaný v dubnu.  

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688