eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  15.04.2013 15:44:48

Stručná situace Wall Street: opening 15.4.13 se tlačí do minusu


Úvodní pondělní seance se poněkud směřuje směrem k oživení korekčních nálad spojených s doslova s kolapsem komoditních trhů a zejména cenou zlata.

Již zrána byl udán směr trhů reportem čínského růstu ekonomiky v podobě HDP za 1.Q. t.r. s výsledkem 7,7% v meziročním vyjádření oproti předpokladu růstu o 8,0%. V předchozím 4.Q. rostla ekonomika tempem 7,9%. Stejně tak JP Morgan snížil výhled HDPČíně na celý rok 2013 na růst o 7,8%. Čísly o pomalejším nárůstu největší asijské ekonomiky byla zasažena mnohá aktiva a zejména to odneslo zlato. Maloobchodní prodeje v Číně rostly o 12,6% meziročně za 1.Q. na 5,54 bil. yuanů (887,22 mld. USD) podle vládních dat. Tento údaj je tak lehce zlepšený oproti minulému měsíci.

Pondělní program makrodat v USA není přiliš silný, neboť se dozvíme údaj Empire Manufacturing Index (průmyslová aktivita v regionu NY) za duben s výsledkem 3,05 bodů vs. předpoklad 5,0 bodů. Po otevření trhů přijde indikátor NAHB Housing Market Index s možným číslem 45,0 bodů.

V rámci reportů HV vydala svoji bilanci Citigroup, když zisk činil 1,23 USD na akcii vs. očekávání 1,18 USD a příjmy byly na úrovni 20,5 mld. USD vs. konsensus 20,15 mld. USD.

Japonsko revidovalo svůj průmyslový výkon za únor na +0,6% z předchozích -0,1% a vs. +0,3% v lednu t.r. Nový měsíční údaj napovídá, že oslabení JPY mělo pozitivní benefity pro společnosti.

Eurozóna přešla v únoru t.r. do přebytku obchodní bilance 10,4 mld. EUR oproti deficitu -4,7 mld. EUR v lednu t.r. a je rovněž nad očekáváním 3,0 mld. EUR. Přesun do kladné bilance obchodu byl v důsledku klesající poptávky po importech.

Hlavní US akciové indexy tak vstupují do úvodní seance týdne následovně: DJIA -0,37%, Nasdaq Composite -0,38% a SP 500 -0,48%.

Na komoditních dochází k velkým sestupům některých položek, konkrétně i zlata a částečně ropy. Ropa se nachází na kursu 89,46 USD za barel (cca -1,80 USD) a zlato je na ceně 1407,80 USD za trojskou unci (cca -94 USD). Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3092.

Důvody pro pád cen zlata mohou mít několik spouštěčů, například tlak ECB na kyperskou centrální banku ohledně prodeje zlata na doplacení celého bailoutu země. To rovněž vytváří různá očekávání, že další ohrožené členské země eurozóny mohou být tlačeny do prodeje zlata. K dalším faktorům je přiřazován bearish výhled cen zlata od Goldman Sachs, pomalé zlepšování US ekonomiky a přesvědčení o tom, že zlato již nadále nehraje resp. není ho potřeba jako bezpečný přístav…

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 1,726%.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688